Mik ezek a "tojások" az aszfalton? Új jelek jöhetnek az utakra

2024.01.28. 13:28

A motorosok védelmében fehér ellipsziseket festettek az utakra egy németországi kísérletben. Az első eredmények biztatóak. 

Egyedülálló tesztkísérlet van folyamatban Németországban. Két különböző, fokozottan balesetveszélyes szakaszokon - például kanyarokban - a záróvonalak közelében fehér színű ellipsziseket festettek az úttestre, amelyek a motorosoknak megmutatják, melyik ívet érdemes választani. 

Fotó: kozlekedesbiztonsag.kti.hu / Siegfried Körtgen / Straßen.NRW
Fotó: kozlekedesbiztonsag.kti.hu / Siegfried Körtgen / Straßen.NRW

 Amennyiben a motorkerékpáros követi az útburkolati jelek külső ívét, akkor a feje és a felsőteste nem nyúlik át a szembejövő sávba, ezáltal a súlyos, gyakran végzetes közúti balesetek elkerülhetők. A tesztidőszak idén májusban kezdődött és 2024 tavaszáig tart. Az eddigi eredmények kifejezetten biztatóak - számolt be az újdonságról a Közlekedéstudományi Intézethez (KTI) tartozó szakportál, a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.  

Az NRW közlekedési minisztériuma támogatja a projektet. Oliver Krischer tartományi közlekedési miniszter a tesztidőszak kezdetén az alábbiakat jelentette ki: „Javítani akarjuk a motorosok közúti biztonságát. Az új útburkolati jelöléseket először az Eifel-hegységben teszteljük, és bízunk abban, hogy hosszú távra sikerül felszámolnunk az itteni baleseti csomópontokat. Ez nem csak a motorosok, hanem valamennyi úthasználó érdeke.”

Az első eredmények azt mutatják, hogy a motorosok kétszer olyan gyakran használták a számukra nagyobb biztonságot nyújtó területet a kanyarodásuk során, mint a tesztidőszak megkezdése előtt. Másrészt az is kiderült, hogy az egyelőre „tájékozódási segédeszköz”-nek nevezett fehér ellipszisek a haladási sebesség csökkentésére is ösztönzik a közlekedőket, a motorkerékpárosokat és más járművek vezetőit egyaránt.

Hasonlót egyébként már itthon is több helyen bevetettek.