Váratlanul jó áron lép nálunk piacra a Tesla Model Y kínai konkurense

2024.01.31. 12:56

Hamarosan belép az európai, ezzel együtt pedig a magyar piacra is a BYD Seal U. A gyártó a modellt a Tesla Model Y közvetlen konkurensének szánja, versenyelőnye pedig várhatóan az árából fakad majd.

A Seal U ígéretes családi autónak tűnik, már csak azért is, mert egy közel 4,8 méteres SUV-ról van szó 2,765 méteres tengelytávval és tágas utastérrel, ami mögött elfér egy 552 literes csomagtartó is. Ledöntött ülésekkel ez akár 1440 literre is növelhető. A pénztárcánktól függően az autó alatt lehet 71,8 vagy akár 87 kWh-s akkumulátor is, melyekkel 420 és 500 kilométer a megtehető hatótáv.

A hajtásláncon még ennyit sem tudunk variálni, csupán egy első tengelyre épített 215 lóerős (160 kW) villanymotor elérhető jelenleg. Ezzel kissé alulmarad a Model Y-hoz képest, ami bő 530 lóerővel akár 3,7 másodperc alatt futja a százas sprintet, bár sokkal drágábban. Aki ezt el tudja engedni és hagyományos autóként használja az elektromost, annak a Seal U – akkumulátortól függően – 9,3 és 9,6 másodperces 0-100-a is elegendő lehet.

Az autó minden kiviteléhez elérhető a 11 kW-os háromfázisú AC fedélzeti töltő. DC esetében a kisebb akkumulátorral a maximális töltési teljesítmény 115 kW-on áll meg, míg a nagyobbiknál 140-ig mehetünk. 10-ről 80 százalékra akkumulátortól függően elvileg 42 és 43 perc alatt tölt fel a Seal U. Emellett pedig energiaforrásként is használható, hiszen van rajta V2L (Vehicle to Load) csatlakozó, így külső elektromos eszközöket is képes működtetni.

Jelenleg két felszereltségi szint érhető el, melyek meghatározzák az akkumulátor méretét is. A kisebbikkel a Seal U már 16 334 110 forintért elérhető, ami kedvezőnek mondható. A közvetlen konkurense, a Tesla Model Y a nemrég megejtett jelentős áresés után is szűk 17,1 millióról indul a konfigurátor szerint. A nagyobb akkumulátoros Seal U egyébként ezen már túllő és 17,5 millió forintba kerül, viszont innen már nagyon nincs feljebb.  Bár a színekkel kívül-belül variálhatunk, elérhető egy 389 ezer forint feláras fényezés, és itt vége is a dalnak. Ezzel az árazással komoly versenyelőnye lehet majd a Seal U-nak az európai piacokon.

Forrás: Villanyautósok