Ez a jármű egyszerre kettő és három kerekű

2024.02.03. 15:50

Én értem, hogy sokan szeretik a hatalmas autókat, ám a folyamatosan gyarapodó népesség mellett a növekvő nagyvárosokban sokkal praktikusabb eszközök is vannak a mobilitásra. A tömegközlekedésen túl jó példa lehet a robogó, a kisáruszállító, vagy épp e két kategória tökéletes keveréke.

Elsőre furán hangzik, de tényleg van közös nevezője a két járműformának. Most nem olyan teherrobogókra gondolok, mint anno a Honda Gyro – bár az sem volt rossz ötlet – és nem is olyan autószerű képződményekre, mint a Piaggio Ape 50. Hanem a kettő tökéletes keverékére, amit egy indiai startup, a Surge fejlesztett ki és keresztelt S32 névre. Ez lényegében egy tuktuk, amiből képes kihajtani egy hagyományos elektromos robogó.

A fejlesztőket a Christopher Nolan által rendezett Batman széria járműve inspirálta. A filmben ugyanis a futurisztikus Batmobilból szükség esetén képes volt kiválni egy teljes értékű motor. Jól festett a vásznon, a valóságban egy kicsit kiábrándítóbb a kivitelezés, de az ötlet nagyon jó. A Surge S32 két elektromos járműből áll, amik közül önállóan csak a robogó képes közlekedni. Ez egy elektromos kismotor 4 lóerővel és egy 3,5 kWh-s akkumulátorral, a végsebessége valahol 60 km/h körül van.

A jármű képes betolatni lényegében egy konzolba, mely a tuktuk hátsó része. A robogó felhúzza a hátsó kerekét, dokkol a platós egységben, melyet egyébként igény esetén zárt kabinnal is lehet kérni, így nem ázunk meg benne. Felemelkedik az egész szélvédő, és a robogó rögzíti magát. Ha a folyamat végbe ment, akkor a szélvédő és az ülés lecsukódik, a kisáruszállító kezelőszervei, kormánya és első kereke onnantól osztozik a robogóéval. Viszont így már akár fél tonna szállítására is képes, nagyobb, 11 kWh-s akkumulátorral dolgozik és 13,4 lóerőre emelkedik a teljesítménye. A végsebesség így bár csak 50 km/h lesz, de a hagyományos tuktukok sem tudnak ennél érdemben többet.

A promóvideón látni, hogy a rendszer működik, és esélyes, hogy megvalósul, a startup mögött ugyanis egy indiai, mobilizációval foglalkozó óriásvállalat áll. A projektbe egyébként az állami szerveket is behúzták, hiszen új kategóriát akarnak létrehozni a járműhöz. Ez lenne az L2-5, ami lényegében egy 2 és 3 kerekű teherszállító, moduláris motorbiciklit takar a helyi rendszerben. Ez azért is fontos elem, mert a Surge S32 nem csak platós kivitelben lesz elérhető a tervek szerint. Később kaphat majd zárt rakteret, illetve kialakíthatják úgy is, hogy alkalmas legyen utasszállításra.

Forrás: Autoevolution