Ünneplés közben szétvertek és felgyújtottak egy önvezető autót

2024.02.13. 06:07

Többen megrongáltak, majd felgyújtottak egy önvezető autót San Franciscóban szombaton, amit a jelenlegi legdurvább, önvezető járművek elleni támadásnak mondanak.

A Reuters információi szerint a helyszínen többen a kínai újévet ünnepelték, amikor mellettük akart volna elhaladni az önvezető Jaugar I-Pace. Viszont a tömegből egy személy ismeretlen okból az autó motorháztetejére ugrott és berúgta a szélvédőjét. Alig rá pár másodpercre egy másik személy is ráugrott a motorháztetőre, ezután pedig a tömeg egy része tapsolni kezdett.

Egy tanú beszámolója szerint ekkor elszabadult a pokol, egyre többen kezdték rongálni az autót. Volt, aki gördeszkával kezdte beverni az ablakokat, más pedig graffitizett rá, végúl valaki beledobott egy tüzijátékot, amitől kigyulladt az autó.

„A jármű nem szállított utasokat, és senki sem sérült meg. Szorosan együttműködünk a helyi tisztviselőkkel a helyzet kapcsán” – közölte a Waymo, a Google-t is birtokló Alphabet robotaxi-vállalkozása.

A hatóságok annyit mondtak, hogy még tart a nyomozás. Arról nem beszéltek, hogy letartóztattak-e valakit/valakiket, valamint arról sem, hogy mi lehetett az indíték.

Ámbár feltételezhető, hogy ha az önvezető nem gázolás vagy veszélyeztetés miatt lett "megbüntetve", akkor egy múltbeli eset miatt eshettek neki. Ugyanis múlt héten egy Waymo robotaxi elütött egy biciklist San Franciscóban. A kerékpáros szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedett. 

A Waymo beszámolója szerint a robotaxi egy helyben állt egy kereszteződésben, amikor egy teherautó tűnt fel a színen. Az autó ezt követően elindult, ám nem „láthatta” azt a biciklistát, aki a teherautó mögött tekert. A bringás holttérből került a Waymo járműve elé, amely satufékkel próbált megállni. Az ütközést azonban nem tudta elkerülni. Szerencsére bringást nem kellett kórházba szállítani.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a robot felelőssé tehető-e a gázolásért. Mindenesetre a Waymónak rosszkor jött az ügy, ugyanis éppen bővíteni akarja szolgáltatását Los Angelesben. A nagyvárosban egyelőre tesztelik a robotaxikat, amelyek első körben csak előrendelés esetén használhatók.