Együtt építene olcsó elektromos autókat a Renault és a Volkswagen

2024.03.02. 11:53

Az olcsó kínai autók érkezésével a nagy európai autógyártók versenyfutást kezdtek az idővel: nekik is képesnek kell lenniük hasonló áron villanyautókat gyártani, ez azonban hatalmas kihívást jelent. Ez különösen a kisautók szegmensére igaz, melyben eleve nagyon szűk haszonkulccsal számolhatnak a márkák.

A fentiek miatt korábban is bevett szokásnak számított, hogy két gyártó szövetségre lépett egymással egy új kisautó kapcsán, így csökkentve a kockázatot és a költségeket. Ilyen együttműködésre készül most a Renault és a Volkswagen is.

IMG 5209


Erről a Renault CEO-ja, Luca de Meo beszélt, aki szerint „jó egyeztetéseket" folytatnak a német márkával egy olcsó elektromos miniautó kapcsán. Ez miden bizonnyal a 2026-ra ígért Twingo villanyautó lehet, melyet 20 ezer euró alatti összegért árulnának a franciák. Ha a feleknek sikerül megállapodnia, a Volkswagen is építhetne egy saját modellt a Twingo platformjára. Ez nagy segítség lenne a németek számára, hiszen nem állnak jól saját olcsó villanyautóikat illetően.

Bár az együttműködés mindkét fél számára előnyös lenne, a Renault nem akar minden áron társulni valakivel. Luca de Meo szerint nincs vesztegetni való idejük, így ha kell, partner nélkül hozzák tető alá az új elektromos Twingót.