Hatmilliárd dollárt költ a Stellantis belsőégésű motorok fejlesztésére

2024.03.09. 06:43

Dél-Amerika egyik legnagyobb beruházásaként tartják számon azt a fejlesztést, amit hamarosan a Stellantis csoport indít majd el. A 14 márkát magába foglaló óriás konszern olyan belsőégésű motorokat fejleszt majd, mellyel 40 új modell létrejöttét segítik majd elő a dél-amerikai piacon.

Bár sok helyen temetik a belsőégésű motorokat a világban, ám Dél-Amerika egyelőre nem ilyen hely. Mivel ez a piac kiemelten fontos a Stellantis csoportnak, ezért nem engedik el a kezét és komoly fejlesztésbe kezdenek olyan belsőégésű motorok terén, melyek benzinnel és etanollal is képesek működni. Ezeket a motorokat nevezik flex-fuelnek.

A későbbi tervek szerint ráadásul ezeket a motorokat lágy, hagyományos és plug-in hibrid rendszerekkel is kiegészítik majd, így nem csak üzemanyagukban, de hajtásképletükben is rugalmasak lesznek. Ezek a fejlesztések várhatóan 2025 és 2030 között valósulnak majd meg elképesztő 6 milliárd dollárért, átszámolva közel 2200 milliárd forintért.

Ez még autógyártó léptékkel is félelmetes összeg, ám a Stellantis több márkája is elég jó eladásokat produkál Dél-Amerikában. Az egész területen 23,5 százalékos, Brazíliában pedig 31,4 százalékos részesedéssel bírnak, tavaly 878 ezer autót szállítottak le a régióban. Ebben a ligában egyébként a Fiat szerepel a legerősebben annak ellenére, hogy az európai és amerikai piacokon már rég nem olyan erős, mint fénykorában.

Forrás: Motor1