Lezárult a FIA elnök elleni vizsgálat

2024.03.21. 14:23

Még március elején számoltunk be arról, hogy két ügyben is vizsgálat indult az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) elnöke, Mohammed Ben Sulayem ellen. Egy hónapnyi kutatás és a 11 tanú meghallgatása után az illetékes bizottság meghozta a döntését.

Az FIA elnököt azzal vádolták, hogy megpróbálta befolyásolni a 2023-as Forma 1-es Szaúd-arábiai nagydíj végeredményét. Ben Sulayem a futam után állítólag telefonon hívta fel az FIA regionális alelnökét, Sheikh Abdullah bin Hamas bin Isa Al Khalifát, akinek megmondta: véleménye szerint vissza kellene vonni Fernando Alonso második büntetését.

Képernyőkép 2024-03-05 142918.png

A második ügy egészen más természetű volt: Ben Sulayem itt egyes beszámolók szerint arra utasította az illetékeseket, hogy keressenek valamilyen ürügyet, ami miatt megtagadhatják a Las Vegas-i versenypálya homologizációs engedélyét, így ellehetetlenítve a harmadik USA-ban rendezett futamot.

A vizsgálatot végző bizottság végül minden vád alól felmentette az elnököt: "A vizsgálati eredmények áttekintése után az Etikai Bizottság arra az egyhangú döntésre jutott, hogy semmilyen bizonyíték nem támasztja alá a Mohammed Ben Sulayem FIA elnök közbeavatkozásáról szóló vádakat. Az FIA elnök elleni vádak megalapozatlanok voltak, az FIA Etikai Bizottságának döntését pedig erős, vitathatatlan bizonyítékok támasztják alá. Az elnök teljes vizsgálatra kiterjedő együttműködését és transzparenciáját nagyra értékeljük. " - fogalmaz a szervezet közleménye.

Ben Sulayem korábban azzal reagált a Las Vegas-i Nagydíj szándékos elgáncsolására vonatkozó vádakra, hogy egy új pálya homologizációját az FIA elnöknek - tehát neki - kell jóváhagynia, így bármiféle furkálódás nélkül jogában állt volna megtagadni a létesítmény versenyrendezési jogát. Ezt azonban nem tette meg.

Forrás: motorsport.com