Átment a forgalmi vizsgán, jogosítványt kapott a Hyundai robottaxija

2024.04.07. 14:32

Amerikában az emberek jelentős százaléka még mindig nem bízik az önvezető technológiában. Ebben közrejátszik néhány nemrég történt baleset és forgalmi fennakadás, melyben önvezető robottaxik voltak a közvetett vagy közvetlen okozók. Az ebből fakadó negatív hangulatot oldaná fel hamarosan a Hyundai, ehhez pedig egy tesztet is végeztek.

Egy elektromos Hyundai Ioniq 5 volt a tesztalany, melyen látszólag a gyárihoz képest jóval több szenzor és érzékelő dolgozik azért, hogy biztonságosan tudjon önállóan közlekedni. Hogy ez mennyire sikerül, azt nemcsak laboratóriumi körülmények között, de a való életben is vizsgálják. És mi lehetne erre a projektre a legjobb megfejtés? Ha bejelentik az autót egy hivatalos forgalmi vizsgára, hogy átmegy-e.

önvezető Hyundai.png

Egy tapasztalt autósoktatót és vizsgabiztost ültettek az önvezető Ioniq 5 anyós ülésére, hogy figyelje az autót, miközben Las Vegas forgalmas utcáin közlekedik. Ugyanúgy, mint egy kezdő sofőrnél, nézik a sebességkorlátok és szabályok betartását, a különböző jelzőfények megfelelő használatát és a váratlan helyzetekre való reakciókat is. A vizsgabiztos eleinte kissé szkeptikusan állt a dologhoz, de a próbakör után megdöbbenve szállt ki a Hyundai robottaxijából, ami végül saját jogosítványt is kapott.

A robottaxik nem csak kényelmi szempontból jelentenének előrelépést. A Hyundai videójának elején egy olyan lányt mutatnak be, aki elvesztette a látását. Számára a közlekedés így nagyon nehéz, ám a robottaxik elterjedése az ő életét is megkönnyítené. Hiszen ezekkel nem jár olyan kockázat számára, mint a hagyományos telekocsikkal, és szinte bárhova eljuthat.

Forrás: Carbuzz