Üzemanyag-drágulás: Nagy Márton miniszter bekérette a benzinkutas cégek vezetőit

2024.04.08. 14:30 Módosítva: 2024.04.08. 14:38

Hozzányúlhatnak az árakhoz? 

Most úgy látjuk, van itt egy elcsúszás. Ezért a hét második felére behívtam egyeztetésre a Molt és a Magyar Ásványolaj Szövetséget, hogy a korábbi megállapodásunkat hogyan képzelik el. A további lépés ennek a beszélgetésnek a következménye, függvénye lesz. Erről majd tájékoztatjuk külön a médiát - közölte az Index szerint egy hétfői sajtóeseményen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. 

Az elcsúszással arra utalt, hogy a megállapodás alapján a magyarországi üzemanyagáraknak régiós összevetésben a középmezőnyben kellene lenniük, de nincsenek ott. Nagy Márton szerint érdemes folyamatosan összehasonlítani és vizsgálni a régiós árakhoz a hazai üzemanyagárakat és annak profittartalmát. 

PAP 9712

Arra a kérdésre, hogy miért kell nyomást helyezni az üzemanyagárakra, miért nem hagyja a kormány, hogy azt a piac határozza meg, Nagy Márton azt mondta, hogy az üzemanyagárak nem csak az urali típusú olajárakat követik le.

"Van benne profittartalom és sok más elem. Amikor tárgyalunk, akkor ezeket a tényezőket – többek között a profitmarzsokat – vizsgáljuk, hogy indokolt-e, és ezek más szomszédos országokban hogyan alakulnak” - tette hozzá. 

A holtankoljak.hu hétfőn kiadott prognózisa szerint szerdától a 95-ös benzin átlagára 644, a gázolajé 658 forint lesz. Szemben a január elejére jellemző 562, illetve 589 forintos szinttel.