Itt a vadiúj Opel Frontera, de van egy rossz hírünk

2024.04.09. 11:02

Korábban már írtunk róla, hogy hamarosan érkezik az új Opel Frontera. Ez a hamarosan most van: bemutatták az újdonságot, és ahogy azt sejteni lehetett, nem egy klasszikus értelemben vett terepjáróról van szó, hanem egy divatos hobbiterepjáróról.

Ez sokaknak lehet rossz hír, hiszen az eredeti modell még egy rendes, alvázas terepjáró volt. Ma már más szelek fújnak, az újdonságot viszont kár lenne emiatt leírni, hiszen ez nem jelenti azt, hogy személyautóként rossz lenne.

A Frontera jól néz ki, de nem túl kreatív: a Stellantisnál fogták az összes, jelenleg létező, a modern Opelekre jellemző stíluselemet és rálegózták az egységnyi kasznira. Van Vizor szigorú nézéssel, új embléma, szögletes formák és sok határozott él. Semmi meglepetés nincs, az összes megoldást láttuk már máshol is.

Belül is teljesen ugyanazt kapjuk, amit a többi Opelben is: szögletes dizájn, két nagy kijelző, egyszerű formák és remek ülések. A csomagtartó alapból 460 literes, ami az ülések lehajtásával 1600 literesre bővíthető. Opcionálisan rendelhetőek hozzá tetősínek, amikre maximum 200 kilónyi cuccot lehet majd pakolni.

Bár azt egyelőre nem közölték, hogy melyik platformra épül a Frontera, a rokonság, a méretek és az arányok alapján a CMP/eCMP tűnik valószínűnek. Ezekre az alapokra már kismillió modellt felhúzott a Stellantis: többek között a Peugeot 2008, a Citroën C4 és C4 X, sőt, házon belül az Opel Mokka is erre a platformra épül.

A hajtásláncokról egyelőre nem árultak egy konkrétumot, csak annyit, hogy lesznek 48 voltos, enyhe hibrid rendszerrel kiegészített motorok és tisztán elektromos változat is készül. Ha a korábban említett platformot vesszük alapul, akkor a Fronterába is jó eséllyel az 1,2 literes, turbós benzinest fogják szerelni.

Az elektromos változat a többi, a Fronterához közelinek tűnő modellhez hasonlóan 50-51 kWh körüli akkumulátor-csomaggal készülhet. A teljesítmény 136 és 156 lóerő között várható. A hajtásláncokról egyelőre nem érkeztek hivatalos információk, erről később többet tudunk majd.

Ahogy a hajtásláncokról, úgy az Opel Frontera várható áráról még nem mondtam semmi konkrétumot, illetve azt se közölték, hogy az új modell mikortól válik elérhetővé a vevők számára.

Forrás: Opel / Stellantis