Bedurvult az olasz autóháború

2024.04.11. 10:43

Hónapok óta osztja egymást Olaszország kormánya és az ország egyik legnagyobb autógyártója, a Stellantis.

Ha egy kínai autógyártó gyártóbázist épít Olaszországban, akkor a Sellantis arra kényszerülhet, hogy bezárja valamelyik ottani üzemét – idézte a Reuters Carlos Tavarest, a Stellantis vezérigazgatóját. A Fiat, Olaszország népautója is ehhez az autógyártó csoporthoz tartozik. Ez a legdurvább fenyegetés, ami bármely római kormányra ráhozhatja a frászt és egyben barátságtalan választ eredményezhet.

A torinói gyárat féltik az olaszok. Fotó: Giuliano Berti / Bloomberg via Getty Images
A torinói gyárat féltik az olaszok. Fotó: Giuliano Berti / Bloomberg via Getty Images

Az olasz vezetés nemrégiben világossá tette, hogy elégedetlen azzal az autómennyiséggel, ami az országban készül, ezért a Teslával és kínai autógyártókkal, köztük a Chery Autóval kezdett tárgyalni új üzem építésétől. Azt remélik, hogy ha valamelyikük megtelepedne az országban, akkor megtörhetne az autógyártás évtizedek óta hanyatló trendje. Tavares viszont arra figyelmeztetett, hogy aki házon belülre akar hozni egy kínai versenytársat, annak számolnia kell ennek következményeivel.

„Ha nyomás alá kerülünk, akkor csak egyet tehetünk:felgyorsítjuk versenyképességünk erősítését” – mondta a cégvezető a Reuters szerint. 

Ha csökkenne a Stellantis piaci részesedése, az elkerülhetetlenül a gyengébb hatékonysággal termelő üzemek bezárásával járna. A Stellantis-vezér hamis hírnek minősítette azt, hogy vállalata ne fektetne be jelentős összegeket Olaszországban. Ez a válasza Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek arra a vádjára, hogy a Stellantis létrejötte valójában a Fiat francia felvásárlása volt. A kormányfő arra alapozza ezt az állítását, hogy a cégcsoport francia ágában, a PSA-ban van némi állami tulajdon.

Tavares egyébként nemrég bejelentette, hogy 2030-ig meghosszabbítják a Fiat Panda benzinmotoros változatának gyártását a cég Nápoly melletti üzemében. Ezt eredetileg 2027-ben le akarták állítani, ám úgy látják, hogy még pár évig lehet kereslet erre a viszonylag olcsó autótípusra.