Bődületesen nagy kijelzőt szerel a Zeekr a legújabb luxus kisbuszába

2024.04.13. 13:56

Mostanában ha valaki igazi luxusautót akar, akkor nem préseli be magát egy olyan lapos és alacsony eszközbe, mint a Mercedes S-osztály vagy a i7-es BMW. Helyette vesz egy prémium kisbuszt, melyben ugyanazt a kényelmet és felszereltséget kapja, csak sokkal nagyobb térkínálat mellett. Ezt a piacot erősítik most a kínaiak, azon belül is a Zeekr egy egészen megdöbbentő új modellel.

Terjednek a luxusbuszok a piacon. Nemrég elindult a Lexus LM és a Volvo is bejelentette már a kínai alapokon nyugvó EM90 prémium kisbuszt, de a Mercedes Vitonak is vannak elég magas felszereltségi szintjei. Ezekre viszont most mind rálicitál a kínai Zeekr, a 009 elnevezésű prémium kisbuszuk még fullosabb változatával, amit pletykák szerint Grandnak hívnak majd.

Sok technikai információt eddig nem közöltek, de az alap változat is 4,5 másodperc alatt futja a 0-100 sprintet, hiszen 544 villany lóerő dolgozik alatta. Hatalmas, 140 kWh-s akkumulátorával 822 kilométer a hatótáv (CLTC ciklus szerint.) A lényeg mégis a belső tér, mert az egészen elképesztő.

Kisbusz létére csak négy üléses, kettő elöl és kettő hátul. Utóbbi az igazán lényeges, mert ezek teljes értékű hűtött-fűtött, maszírozós bőrfotelek egyedi fejtámlával és széles tartományban állítható lábtartóval. A kettő között egy tisztes középkonzol kapott helyet, amelyből különböző digitális eszközök hajtogathatók ki. Ezekkel szabályozhatjuk az ablakokat (panorámatetőt is), a rolókat, az ülések funkcióit és valószínűleg azt a bődületesen nagy kijelzőt is, melyet az utas és a sofőrkabin elválasztásaként építettek be.

Ez egy átlagos nappaliban is impozáns TV lehetne, de a Zeekr kisbuszában szinte kitölti a teret és egészen biztos, hogy nem mindennapi élményt nyújt. Főleg, ha hozzávesszük a sokhangszórós hifi rendszert, ami a képek alapján még az utasok fejtámlájában is kapott hangsugárzókat. Olyan bagatell dolgokat talán már nem is érdemes megemlíteni, mint a kihajtható asztalok, tárolók, igényes betétek és minőségi kárpitok.

Ahogy a hajtásláncról, úgy az árról sem mondtak semmi konkrétumot. Egy posztot tettek nemrég közzé a Zeekrnél, amiben azt írták, hogy: milyen lenne, ha egy autóban két ülés érne 500 000 jüant? Ez átszámolva 25,4 millió forintnak felel meg. Ez nem hangzik soknak egy ilyen luxus buszért, de lehet, hogy tényleg az ülések kerülnek majd csak ennyibe. A hivatalos bemutató április 19-ére várható, akkor minden kiderül.

Forrás: Carscoops