Beperlik a Volkswagent az „ID” névhasználat miatt

2024.04.22. 09:05

A hildesheimi Identytec vállalat pert indított a Volkswagen ellen, ugyanis „megsértették az »ID« védjegyüket”.

Az Identytec egy logisztikai hardver- és szoftverszolgáltató cég, akik még 2013 márciuásban védettek le több ID kezdetű nevet, többek között ID.CONNECTOR-t, ID.TAG-et, ID.TRACK-et. A Volkswagen pedig 2019-ben mutatta be első ID névvel ellátott modelljét, az ID.3-at, aminek már faceliftje is van. Azóta már ID.4, ID.5, ID.6, ID.7 és ID.Buzz is van.

„A Volkswagen-csoport, amely korábban ügyfelünk volt, maga is vásárolt néhány ilyen címkével ellátott termékünket, és aligha állíthatja, hogy nem volt tisztában az „ID”-val ellátott védjegysorozattal – olvasható az Identytec sajtóközleményében. A cég megjegyezte, hogy az is meglepte, hogy nem csak az autóinak modelljét kezdte el ID. előtaggal elnevezni, hanem a hozzájuk kapcsolódó technolgiákat is, pl. ID.Light.

Az Identytec már korábban is megpróbált megegyezni a VW-vel, de ez sikertelen volt a részükről, ezért döntöttek a pereskedés mellett. A VW egyébként 2017 novemberében védette le az ID. nevet.

Viszont nem az Identytec kezdte a pereskedést. A VW még 2019 szeptemberében kifogásolt három Identytec márkát a Védjegyhivatalnál, viszont az ezt követő megbeszéléseken a gyártó beismerte, hogy hibáztak, ugyanis az Identytec régebb óta használja az ID. előtagot.

Az esettel kapcsolatban az Automobilwoche felkereste a VW-t, akik azt mondták, hogy „korábban többször konstruktívan és tárgyalási szándékkal kereste meg a volt beszállítót és a felperest”, viszont az Identytec nem fogadta el a VW javaslatát. Mivel a wolfsburgi vállalat most saját jogi álláspontját ismerteti a bíróságon, a folyamatban lévő eljárást nem kívánja tovább kommentálni. A hamburgi tárgyalás időpontját azonban még nem tűzték ki, de valószínűleg a nyár végén kezdődhet, írta az Electrive.