Nagy Márton a kormány beavatkozását kéri az üzemanyagárakba

2024.04.23. 12:08

A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról. A tárcavezető nem fél attól, hogy az intézkedés ellátási problémákat okozhat. Szerinte, ha a profittartalom csökken, akkor az nem jelenti azt, hogy ne lehetne nyereségesen értékesíteni az üzemanyagokat.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a nemzetgazdasági miniszter pénteken az Index kérdéseire leszögezte, hogy a megjelent uniós adatokon alapuló régiós statisztika rendszeres lesz, minden pénteken nyilvánossá teszik. Nagy Márton akkor aláhúzta, hogy a korábbi megegyezés nem teljesült, sajnos negatív irányba kilógnak az árak.

1
Fotó: MOL / MOL

Nagy Márton kedd reggel úgy válaszolt az Index kérdésére, hogy a beavatkozást javasolja. Ám a javaslatának és így az intézkedés konkrétumainak kialakítása jelenleg is zajlik. A régiós átlag nagyon fontos szerepet kap a javaslatban, hogy a korábbi egyezségünket betartassuk – húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy beavatkozás esetén nem fél-e ellátási problémáktól, kijelentette: benzinár esetén három, míg a gázolaj esetén öt százalékkal tér el a régiós átlagtól az üzemanyagár.

Ha jól tudom, a benzin esetén változatlan marad az ár, de a gázolajnál 8 forint csökkentést hajtanak most végre. Ez sem véletlen.

46274160 0226f696a890205d9cf09c252941cb38 wm

Az adócsökkentéssel kapcsolatos kérdésekre leszögezte, hogy a magyar adótartalom régiós szinten átlagos. A régiós átlaghoz képest a magas árakat nem az adótartalom indokolja. Később kiemelte, ha csökkentik a két üzemanyagfajta profittartalmát, akkor az nem azt jelenti, hogy a kiskereskedőknek veszteségesen kell értékesíteniük az üzemanyagokat.

Mi nem válogatunk a régiós országok között, azokat a KSH válogatta. A régiós árakat szeretnénk pusztán visszahelyezni a megfelelő szintre – összegezte. Nagy Márton szerint, ha a régiós eltérés a molekula ára miatt alakult ki, akkor azt rendezni kell.

Kibontjuk az árakat, és megnézzük, hogy ki a hibás. Aki a hibás, az fog fizetni – mondta.

(via: Index)