Hamarosan kötelező biztosítást kell kötni egyes villanyrollerekre

2024.05.14. 06:00

  • Július 16-tól kiterjesztik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást bizonyos mikromobilitási eszközökre, például elektromos rollerekre.
  • A gépjármű nettó tömege és tervezési sebessége határozza meg, hogy szükséges-e biztosítást kötni rá. Ha a jármű tömege 25 kg alatt van, de tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, akkor szükséges a biztosítás.
  • A biztosítóknak június 8-ig kell kidolgozniuk a díjtarifákat az érintett járművekre.
  • A gépjármű-felelősségbiztosítás kötelezettsége érvényes minden olyan jármű esetében, amelyet nem vettek hatósági nyilvántartásba, ezért fontos előzetesen ellenőrizni a biztosítás meglétét.
  • Az emberi erővel hajtott járművek, elektromos rásegítésű kerékpárok és mozgássérültek által használt járművek továbbra sem kötelesek biztosítást kötni.

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében, írta az MTI.

A szervezet jelezte: az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint egyes mikromobilitási eszközökre, egyebek mellett bizonyos elektromos rollerekre is kiterjed majd a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb).

A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e felelősségbiztosítást kötni az adott járműre. Minden üzemben tartó saját felelőssége, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét – hangsúlyozta a Mabisz.

Eszerint ha egy elektromos hajtású jármű 25 kg alatt van, de végsebessége meghaladja a 25 km/h-t, akkor kell rá biztosítás. Ha viszont nem haladja meg, akkor nem. Viszont 25 kg felettieknél a tervezési sebesség határa 14 km/h, vagyis ha efölött van kell biztosítás, ha ezalatt, nem.

Mivel teljesen új rendelkezésről van szó, a biztosítók június 8-ig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat; jelenleg megbecsülni sem lehet, milyen biztosítási díjjal köthető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás az érintett járművekre.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény szerint olyan gépjármű esetében, amelyet nem vettek hatósági nyilvántartásba (vagyis nincs rendszáma), a mindenkori használó is üzembentartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása  – tették hozzá.

A Bank360 cikkjében megjegyzi, viszont ezután sem kell biztosítás emberi erővel hajtott járművekre, elektromos rásegítésű kerékpárokra, valamint kizárólag mozgássérültek által használt járművekre.