Kiszivárgott a legújabb BMW koncepció, és gyönyörű!

2024.05.22. 13:46

  • Kiszivárgott a BMW legújabb koncepciója, a Skytop.
  • Az elegáns modell szakít a gyártó jelenlegi dizájnnyelvezetével és visszanyúl a dicső múlt kedvelt megoldásaihoz.
  • Bár az autóról egyelőre keveset tudunk, a részletesen kidolgozott koncepciót látva elképzelhető, hogy egy új modell előfutárát látjuk.

A BMW eredetileg csak pár nap múlva, a Concorso d’Eleganza Villa d’Estén szerette volna leleplezni új tanulmányát, de valaki idő előtt nyomta meg a nagy piros gombot. A Skytop névre keresztelt autó sok szempontból szakít a gyártó jelenlegi dizájnnyelvezetével, ezért pedig őszintén hálásak lehetünk.

A Skytop koncepció a mostanában divatos agresszív formák és égig érő hódfogak helyett az eleganciára helyezi a hangsúlyt, és kissé visszanyúl a gyártó korábbi jellegzetes vonásaihoz. Egyértelmű például a legendás cápa BMW-k hatása: a továbbra is hangsúlyos, de már nem túlzó vesék találkozásánál az orrész kidudorodik, alatta pedig egy cápaszájra emlékeztető légbeömlőt találunk, kissé lefelé konyuló szélekkel.

Felülnézetből a modell egy elegáns motorcsónakra emlékeztet, az autó elejétől a végéig futó gerinc pedig kifejezetten izgalmas és érdekes megoldás. A hátsó lámpák is csíkszerűek, föléjük pedig egy ízléses kacsaszárnyat rajzoltak a dizájnerek. Ha a hosszú orrészből és a számos légbeömlőből még nem lett volna egyértelmű, a két ovális kipufogó elárulja, hogy a motorháztető alatt egy belső égésű motor lapul. Érdekes részlet még, hogy a kilincseket az oldalablakok alatt húzódó keretbe integrálták.

A beltér mélyvörös kárpitozást kapott, melyet több helyen ezüstszínű betétek határolnak. A középkonzolon elhelyezett panel és gombjai fekete színűek, de a váltókar kristályból készült.

A részleteken túl a letisztult, koherens dizájn talán azért is működik annyira jól, mert mellőzi a manapság divatos túlzó, feltűnősködő megoldásokat. Ehelyett kevesebb, de jól átgondolt vonalakkal éri el a kívánt hatást.

Mivel a hivatalos bemutatóra még várnunk kell, a Skytop koncepcióról egyelőre keveset tudunk. Minden esetre a modell részletesen kidolgozottnak tűnik: az első lökhárítón például a vonószemnek is van hely, hátul pedig a tolatókamera is jól kivehető. Ilyen részleteket általában olyan koncepciókon szoktunk látni, melyekkel a gyártónak további tervez vannak. Remélhetjük tehát, hogy a Skytop egy új modell előfutára. Az igazság hamarosan kiderül.

Forrás: carscoops.com