Már a részegséget is szimulálja az önvezetés?

2024.06.14. 17:57

  • Úgy tűnik, hogy az önvezető autók is képesek olyan csacskaságokra, ami a spicces, kissé bizonytalanul járó emberekre jellemző. Ha nem „figyelnek” nekimehetnek a villanypóznáknak.
  • Ezen változtatna a Waymo. 

A Google-t is birtokló Alphabet tulajdonában lévő Waymo robotaxi-vállalat visszahívja 672 autóját az utakról, mert bizonyos esetekben nekimennek az útterelő és a villanypóznáknak.

Waymo-1024x576.webp

Az intézkedés egy május második felében történt balesetet követi, amelyben a Waymo önvezető autója egy utas felvétele közben eltrafált egy villanypóznát. Személyi sérülés nem történt, de a járgány alaposan összetört – derült ki azokból a dokumentumokból, amelyeket az üggyel kapcsolatba na Waymo benyújtott a nemzeti közlekedésbiztonsági hatóságnak (NHTSA). A baleset a robotaxicég Jaguar I-Pace-eit érinti. Ezek a Waymo saját tulajdonában vannak.

A visszahívás során frissítik a járművek szoftvereit. A cég beszámolója szerint az upgrade az egész járműparkot érinti ugyan, de a szervizekbe rendelt autókon kívül nem befolyásolja a Waymo taxiszolgáltatását.

Az NHTSA-nak benyújtott papír szerint az autók „nem megfelelően képesek elkerülni a póznákat vagy ahhoz hasonló akadályokat az általuk használható útfelületeken, ami növeli az ütközésveszélyt”.

Olyan területekről van szó, amelyek oldalain nincsenek járdaszegélyek vagy leállósávok. Ilyenek példáula házak közötti sikátorok. Ha ezekből kisebb-nagyobb póznák lógnak ki, akkor a robotaxi nekik mehet,mint egy spiccesen vezető sofőr. A szoftverfrissítésben egyrészt a korábbinál jobb térkepet kapnak az autók, másrészt javítják az útszéleket felismerő képességeiket. A Waymo jelenleg az amerikai Phoenix, Los Angeles és San Francisco nagyvárosokban üzemeltet teljesen autonóm módon közlekedő robotaxikat. (Via CNN)