Strapatesztre vittek egy villanykamiont kíváncsiságból

2024.06.19. 12:18

  • A Le Mans-i verseny apropóján egy dán vállalat bemutatta, mire lehet képes egy villanykamion. 
  • Dániából mentek a versenypályáig, ami egy 1300 kilométeres etapot jelent. 

A La Mans-i 24 órás autóverseny egyik idei győztese nem a versenypályán mérette meg magát, hanem Franciaország országútjain. A dán Danfoss gépipari vállalat tulajdonában lévő Volvo FM elektromos meghajtású kamionról van szó.

press-release volvo-and-danfoss-introduce-first-24-hour-e-truck-

A teherautóval 1300 kilométer tettek meg a verseny helyszínéig, hogy felhívják a közlekedés iránt érdeklődők figyelmét arra, milyen szintre jutott az elektromos meghajtás a nehéz járművek világában. Az út kezdőpontja a dániai Nordborg volt, a vállalat főhadiszállása, végpontja pedig Le Mans, ahova a verseny idejére érkezett meg a teherautó 47 további elektromos meghajtású jármű társaságában.

A menetelés főrendezője a töltőhálózatot üzemeltető dán GodEnergi volt. A rendezvényt a világ legnagyobb elektromos kirándulásának titulálták.

„Azért vetünk részt ezen az eseményen, hogy bebizonyítsuk: az elektromos járművek is strapabíróak, nagy távolságokat lehet megtenni velük” – mondta Roy Chen, a Danfoss Power Solutions részlegvezetője.

A strapabírási versenyen részt vevő Volvo FM az egyik teherautója a Danfoss flottájának, amely szinte a nap 24 órájában szállítja az árukat a vállalt gyártóbázisai és logisztikai telephelyei között. A kamion elektromos meghajtása számos olyan elemet, például invertereket tartalmaz, amelyeket a dán vállalat gyárt. A 48 jármű vezetői mindent elektromos úton oldattak meg útjuk során, beleértve ebbe az ételmelegítést is. A kiránduláson a szervező cég akkumulátortöltőit használták. (Via Electrek)