Abszurd helyzet: robotaxit igazoltatott egy amerikai rendőr

2024.07.06. 16:04

  • Egy szabálytalanul közlekedő Waymo robotaxit igazoltatott egy amerikai rendőr.
  • Bár egy hasonló kihágásért egy emberi sofőr akár bírságot is kaphatott volna, a rendőrség ebben az esetben tehetetlen volt, hiszen senki sem ült az autóban.
  • A Waymo szerint az autójukat az inkonzisztensen kihelyezett táblák zavarték meg.

Teljesen abszurd jelenetsor játszódott le nemrég az Arizona államban található Phoenixben. A helyi rendőrség egyik járőre egy szabálytalanul közlekedő Waymo robotaxira lett figyelmes, amely egy építkezés közelében a forgalommal szemben közlekedett.

A járőr a szokásos rend szerint járt el: autójából kiszállva a félrehúzódott robotaxihoz sétált, hogy „igazoltassa a sofőrt", csakhogy a volán mögött nem ült senki. A helyzet abszurditását a járőr is felismerte, és többször elnevette magát az abszurd eset közben. Az autó egyébként a rendőr közeledését érzékelve lehúzta az ablakait, majd a beépített kihangosítón keresztül kapcsolta az eseményeket távolról figyelő operátorok egyikét.

 Az önvezető autók jelentette jogi kihívásokra a törvényhozók még nem készültek fel, ezt pedig a jelenlegi eset is jól mutatja. Egy ilyen kihágásért egy emberi sofőrt jó eséllyel megbírságoltak volna, ám mivel esetünkben senki sem ült a volánnál, a rendőr tehetetlen volt. Egyszerűen tovább engedte az önvezető taxit.

A Waymo közleménye szerint az autójukat a közeli építkezés miatt kihelyezett inkonzisztens táblák zavarták meg, ezért keverte össze a sávokat.