Razziázott az ÉKM, célkeresztben a horrorkaravánok

2024.07.08. 06:05

  • Szinte minden trélernél találtak valamilyen szabálytalanságot az ellenőrök.
  • Összesen 26,5 millió forintnyi bírságot szabott ki a hatóság.
  • Tizenegy jármű rendszámát és okmányait vették el az ellenőrök.

Múlt hét szerdától szombatig, négy napon át kiemelt célellenőrzést tartott az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz (ÉKM-hez) tartozó Közlekedési Hatóság a gyorsforgalmi úthálózaton, amelynek keretében az autószállítókat vizsgálta.

Az ellenőrzött 53 jármű szinte mindegyikénél találtak szabálytalanságot, volt, ahol többet is: 42 jármű túlsúllyal közlekedett, 11 esetében nem tartották be a vezetési és pihenőidőre vonatkozó kötelezettségeket, négy esetben engedélyhiányt, egy esetben a rakomány nem megfelelő rögzítését észlelték az ellenőrök, kettő járműnek pedig elégtelen volt a műszaki állapota. Az ellenőrzött járművek 60 százaléka román, 21 százaléka bolgár honosságú volt, de szerb, ukrán, bosnyák, macedón, holland és görög járműveket is átvizsgáltak a Közlekedési Hatóság szakemberei.

A kép illusztráció
A kép illusztráció
Fotó: Police.hu / Police.hu

Az autószállítóknál észlelt 60 jogszabálysértésre összesen több mint 26,5 millió forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki, amelyből 24,4 millió forintot azonnal be is fizettek a sofőrök. Az ellenőrzött 53 autószállítóból 11 jármű továbbhaladását megtiltották, ez a rendszám és az okmányok elvételével járt, amit akkor kapnak vissza, ha az észlelt műszaki hibát, vagy szabálysértést elhárítják, illetve a kiszabott bírságot megfizetik.

(via: MTI)