1988 óta nem volt ilyen, bezárhat a brüsszeli Audi-gyár

2024.07.10. 10:07

  • Elképzelhető, hogy a Volkswagen bezárja brüsszeli üzemét, ahol elektromos meghajtású Audikat gyártanak. Egyelőre mérlegelik, hogy használhatnák-e esetleg valami másra ezt a bázist.
  • Legutóbb 1988-ban volt példa gyárbezárásra. 
  • A brüsszeli üzem háromezer embernek ad munkát és 50 ezer autót gyárt évente. 
A1612570 web 2880

A Volkswagen arra figyelmeztette alkalmazottait és befektetőit, hogy bezárhatja brüsszeli üzemét, ahol a VW prémium márkája, az Audi autóit, ezen belül elektromos meghajtású modelleket állítanak elő – derül ki a Reuters híréből. Az indok jól ismert: 2023 második felétől kezdve jelentősen csökkent a villanyautók iránti kereslet, ami lelassította ezek terjedését.

A VW utoljára 1988-ban zárt be gyárat, mégpedig az Egyesült Államok Alabama államában lévő Westmorelandben lévő üzemét. A német autógyártó utolsó olyan vezetője, aki azzal fenyegetőzött, hogy a cég bezárja valamelyik európai üzemét, néhány hónappal ezt követően távozásra kényszerült a cégtől – árulták el a hírügynökségnek szakszervezeti források.

Az Audi 2024 első felében már jelezte, hogy eladásai ebben az évben csökkenni fognak. Ezt azzal magyarázták, hogy új modellek bemutatásán dolgoznak, miközben igyekeznek lefaragni a gyártási költségeket. A Volkswagen bejelentése szerint mérlegelik, hogy a brüsszeli gyár bezárásának milyen alternatívái lehetnek. Összességében 2,6 milliárd euró - több mint 1000 milliárd forint - költséggel számolnak az ügy miatt a 2024-es pénzügyi évben.

A vállalat csökkentette üzemi nyereségrátájával kapcsolatos várakozását is 7-7,5 százalékról 6,5-7,0 százalékra. A VW és anyavállalata, a Porsche SE részvényeinek ára két-két százalék körüli mértékben csökkent a gyengébb várakozások hatására. Ha nem találnak jobb megoldást, 2025-ben húzhatják le a rolót Brüsszelben. Az ottani üzem háromezer embernek adott munkát 2023-ban és 50 ezer autót gyártott. Tevékenységének átalakítása nehéz lenne, miután Európa központjában magasak a logisztikai költségek. A lehetőségekről azonban konzultációk kezdődtek.