Protoscar Shooting Brake: dobozos Porsche Svájcból

2005.02.28. 16:00

Aki a következő hetekben a Genfi Autókiállításra látogat, az megcsodálhatja a Protoscar nevű helyi cég kreációját, amelyet valami tévedés folytán a hangzatos Shooting Brake névre kereszteltek. A Shooting Brake név a vadászsportra utal, és általában olyan sportautókra használják, amelyek tágas, kombi-szerű raktérrel és harmadik ajtóval készültek.

A Protoscar Porsche átiratára viszont a 911 Van név illene inkább: az autó hátsó-oldalsó része ugyanis fémlemezből készült, egyedül hátul hagytak egy apró ablakot - Magyarországon valószínűleg mindenki haszonjárműnek is vizsgáztatna egy ilyen szerkezetet. A kiállított autó egyébként még a régi, 996-os sorozatszámú 911-es Porschén alapul, de a készítők szerint a 997-es Porsche is átalakítható hasonló módon.

A Shooting Brake egyébként műszaki szempontból sem hétköznapi: különleges fékrendszerrel szerelték fel, így a tesztelést végző egykori F1-es pilóta, Marc Surer 120 km/h-ról mindössze 2,9 másodperc alatt fékezte a járművet álló helyzetbe. A tervek szerint később egy kisebb széria is készülhet, feltéve, hogy a Genfi Autókiállításon megfelelő érdeklődés mutatkozik a típus iránt.