Elkészült a tornádó-járó

2005.07.25. 14:03

Egy katasztrófa-specialista természetfilmes, Sean Casey építette ezt a tankszerű járgányt, hogy belülről filmezhesse le egy tornádó szívét.

A szörnyen csúnya jármű egy 1997-es kiadású Ford F-450 jelzésű dízelmotoros óriás-pickup alvázára épült, de az eredeti járműből a műszerfalon és a gépészeti egységeken kívül semmi nem maradt. A felépítmény 150 mm-es acélcsövekből készült, amelyekre 3 mm-es acéllemezeket hegesztettek borítás gyanánt. Az átlátszó felületeket vastag ütésálló műanyagból készítették, ahhoz hasonlóból, amelyeket a börtönökben is használnak. A könnyű páncélautónak is beillő guruló doboz tetejére egy kis üvegezett torony került, ebben lesz majd a 360 fokban elforgatható kamera, amellyel Casey a felvételeket szeretné elkészíteni. A jármű összesen mintegy 5,9 tonna súlyú lett, de erre szükség is lesz, hogy nehogy magával ragadhassa az autót a tornádó. A számítások szerint a forgószél környezetében a szélsebesség meghaladhatja a 180 km/h-t is.

Azt egyelőre még készítője sem tudja biztosan, hogy a TIV-nek (Tornado Intercept Vehicle, azaz tornádó-elfogó jármű) elnevezett szörnyeteget mikor vethetik be, de a következő tornádót már ebből szeretné filmezni.