Késik az új Jaguar S-type

2006.03.14. 11:15

Az alumínium karosszériás modell túl drága lett volna, így az új S-type fejlesztési programját leállították. A Ford európai luxusmárkáiból álló Premier Automotive Group első embere, Lewis Booth úgy fogalmazott, hogy késleltetik a tervek megvalósítását, de a valóságban újra kezdték a fejlesztést, méghozzá a jelenlegi S-type padlólemezének modernizált változatára építve.

Eredetileg azt tervezték, hogy az alumínium karosszériás XJ és az XK alapjait felhasználva készítik el a Jaguar legnépszerűbb modelljének utódját, így a drágább modellek előállítása olcsóbbá válhatott volna. Kiderült, hogy ez annyira megdrágította volna az S-type gyártását, hogy a típus nem termelt volna nyereséget. Egyelőre nem tudjuk, hogy a következő generáció mikor érkezhet meg, de igen valószínű, hogy a korábbi, 2008-as határidőt már nem lesznek képesek tartani, így kénytelenek lesznek a meglevő modellt még egyszer felújítani, hogy versenyben maradhassanak a német konkurenciával.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Ford vezetése nem tud mit kezdeni a Jaguarral. A prémium-kategóriában igazán sikeres a Volvo, és a Land Rover fejlesztési programja is jól halad, ugyanakkor olyan, mintha a Jaguar számára nem találnának megfelelő helyet a palettán. Ennek ellenére a márka a tavalyi év végén kapott a Fordtól kétmilliárd dollárt, részint az új fejlesztések finanszírozására. Így van még némi remény, hogy a patinás brit márka néhány év múlva előrukkol néhány újabb típussal, és talán az eladások jelenleg tapasztalható, megállíthatatlannak tűnő zuhanását is képesek lesznek előbb vagy utóbb megfékezni.

Ha ez nem sikerül, akkor a Ford lassan elkezdhet gondolkodni a veszteséges részleg eladásán, amit korábban elképzelhetetlennek tartottak.