Egymilliónál tart a Renault Scenic II

2006.06.01. 13:41

Alig három évvel a bemutató után elkészült az egymilliomodik példány a kompakt egyterű második generációjából. Az előző változattal együtt ráadásul már több mint hárommillió Scenic márkajelzésű autót sikerült eladni világszerte.

A Renault ugyan a buszlimuzin-piac úttörője volt az Espace révén, de egy számmal kisebb egyterűjét csak 1996-ban mutatta be. Már korábban is voltak hasonló próbálkozások, főképp japán gyártók – a Honda, a Nissan és a Mitsubishi - részéről, de a Renault típusa épp a buszlimuzin-őrület hajnalán, a legjobb időpontban érkezett. Az első generációt még Mégane Scenic néven mutatták be, és a Renault évente csupán 120 ezer példány eladására számított, de az eladások néhány év múltán már meghaladták az évi 360 ezret.

A Scenic saját szegmensében gyakorlatilag tíz éve piacvezető Európában, tavaly például az összes a kontinensen eladott kompakt egyterű 20,8%-át tették ki a típus eladásai. Persze a konkurencia sem alszik – a kategória másik nagyágyúja, az Opel Zafira bizonyos piacokon már átvette a vezetést –, de a Scenic ősszel átesik egy modellfrissítésen, így lesz rá némi esélye, hogy visszaszerezze korábbi pozícióit.