Öt GM testvér

2001.01.10. 23:32

 
   

[Detroit] A General Motors hónapokkal ezelőtt lelőtte a poént, amikor feltette az internetre hét tanulmánytervének modelljeit, ám Detroitra így is maradt meglepetésük.
A kakukktojás a General Motors brazil részlege által tervezett Sabiá, egy négyajtós, négyszemélyes városi kisteherautó. A Corsa alapjaira épített jármű formáját egyetlen lendületes, emelkedő ív határozza meg. A hajtást az első kerekeken keresztül egy 2,2 literes négyhengeres biztosítja. A formás kisteher különlegessége az öngyilkos ajtómegoldás, azaz a hátsó ajtók hátra, az elsők pedig előre nyílnak, ahogy az a 30-as években volt divat. Hagyományos tükröket sem találunk az autón, szerepüket az első sárhányók alól kikandikáló apró kamerák vették át. A többi újdonság az amerikai tervezők munkája.
A Buick Bengal egy sima vonalú roadster tanulmány 250 lovas, 3,4 literes felülvezérelt V6-os motorral, és hatsebességes automataváltóval. Az autóban hangvezérlés, és HUD, azaz ablakra vetített információs panel könnyíti a vezető dolgát.
A Cadillac Vizón egy luxuskombi 4,2 literes Northstar V8-assal, hatalmas napfénytetővel, állítható magasságú futóművel, éjjellátó berendezéssel, visszapillantó kamerarendszerrel, intelligens sebességszabályzóval, és a középkonzolban kialakított síléctartóval.
A GMC Terracross egy eredeti egyterű nagyon masszív hatást keltő, szögletes vonalakkal, sárhányóívek nélkül. Az elcsúsztatható tetőpanel, és a sík csomagtérpadló a tervezők szerint szinte kisteherautósan kihasználható rakteret eredményez. A kényelmes beszállást a tolóajtók segítik. A Terracrosst 3,4 literes V6-os hajtja automata váltón keresztül.
Érdekes módon Oldsmobile néven is kiállítottak egy autót, bár a márkanév megszüntetéséről már megszületett a döntés. Az O4 nevű kabrió Amerikában a kisautók közé tartozik, és dinamikus vonalaival hívja fel magára a figyelmet. Az autó egyébként európai ősöktől ered, az alapot az Opel Astra típusa adta.
Érdekes megfigyelni, hogy a GM nem is próbálkozott a múltidézéssel, ami pedig mind a Fordnak, mind a Chryslernek jól bevált, inkább fiatalos, lendületes autókkal igyekeztek megnyerni a közönség kegyeit.