Elkészült a ZF nyolcsebességes automata váltója

2007.05.04. 09:59

A német váltóspecialista is kénytelen követni a számháborút, amelyben eddig a Mercedes és a Lexus játszotta a főszerepet.

Új nyolcsebességes automatájuk állítólag 6%-os üzemanyag-megtakarítást eredményez a korábbi, széles körben elterjedt hatsebességeshez képest, miközben nagyobb nyomaték elviselésére képes. Emellett a ZF mérnökei szerint az új szerkezet moduláris felépítésének köszönhetően könnyedén használható összkerékhajtású és hibrid hajtású járművek építéséhez is. Jelenleg a ZF hatsebességes váltóját használják többek közt a legtöbb automata váltós BMW és Jaguar luxusautóban, de az Aston Martinokba és a Rolls-Royce Phantomba is ugyanez a szerkezet kerül, így várhatóan ezeknél a márkáknál bukkan fel hamarosan a nyolcsebességes is.

A sebességi fokozatok számának szaporítása elérkezett arra a szintre, amikor a további áttételek nem hoznak több kézzelfogható előnyt. Ennek ellenére elképzelhető, hogy hamarosan megérkezik a kilencedik sebességfokozat is, hiszen az effajta számháború kiváló marketingeszköz. Elég, ha a borotvagyártókra gondolunk, akik ma már minimum öt pengénél járnak.