Bugatti-verő Lotus Texasból

2007.11.20. 10:40

A Hennessey nevű amerikai tuningcég egy új szupersportkocsin dolgozik, amely gyorsabb lehet a Bugatti Veyronnál is. A Venom GT-ről egyelőre csupán egyetlen vázlatot közöltek, de így is egyértelmű, hogy lényegében egy túlmotorizált Lotus Exige-ról van szó, amely arányaiban talán az egykori Elise GT1 versenygépre emlékeztet leginkább.

A fantáziátlan külsőhöz egyedülálló dinamika jár. A Venom GT-be ugyanis a Dodge Viper V10-esének két turbófeltöltős, több mint 1000 lóerő teljesítményű változatát akarják beszerelni, miközben a középmotoros sportkocsi tömege állítólag 1225 kilogramm körül lesz, ami 680 kilogrammos előnyt jelent a Bugatti Veyronnal szemben. A texasi cég számításai szerint a sportkocsi 2,5 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet, 300-ra 14 másodperc alatt gyorsulhat, és a végsebessége pedig bőven 400 km/h felett lesz.

Egy ilyen sportkocsi megépítése még akkor is hosszadalmas folyamat, ha nagyrészt már meglevő alkatrészekből készül. Az 1000 lóerős motort egy ideje már gyártja a Hennessey a Viper 1000 Twin Turbo típushoz, és több mint valószínű – bár ezzel kapcsolatosan nem nyilatkozott a tuningcég –, hogy a vázszerkezetet a Lotustól szerzik be, ennek ellenére az első működő példány bemutatását csak 2009-re tervezik. A cégalapító, John Hennessey szerint a Venom GT sorsa elsősorban az érdeklődők számától függ. Ha elegendő potenciális vásárló jelentkezik, akkor elképzelhető, hogy gyártásba kerül a típus a Houston melletti üzemben.