Tízmilliónál tart az Opel Astra

2008.05.15. 14:35

17 éve, hogy az Opel kínálatában átvette a Kadett helyét az Astra, amelyből hivatalosan tegnap készült el a tízmilliomodik példány.

Az ünnepséget Bochumban, Németországban tartották egy ezüst színű, 1,7 literes CDTI dízelmotorral felszerelt kombi körül, bár nehéz lenne igazolni, hogy tényleg ez a példány volt a tízmilliomodik Astra, hiszen a típus különböző változatait összesen nyolc üzem állítja elő világszerte. Németországon kívül Belgiumban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban, Oroszországban, Ukrajnában, Brazíliában és Szerbiában is gyártják.

Az első típus, amelyet már az Opel is Astraként forgalmazott - a brit Vauxhall már a Kadett utolsó generációit is ezen a néven kínálta - 1991-ben jelent meg, és összesen 4,13 millió példányban fogyott világszerte. 1998-ban bemutatott második generáció nem lett igazi kasszasiker, de 3,8 millió ebből is elkelt. A jelenleg futó H jelzésű generáció 2004 óta van piacon, és eddig 1,9 millió talált belőle gazdára. Tavaly bő félmilliót adtak el a típusból Opel, Chevrolet, Saturn és Vauxhall márkajelzéssel.