Scorpion: 450 lóerő, 6 literes fogyasztás

2008.07.28. 12:57


Galéria - kattintson a képre

A texasi Ronn Motors tervezte a képeken látható Scorpion nevű modellt, melynek benzinnel és hidrogénnel hajtott motorja elképesztő teljesítményre képes, hihetetlenül alacsony fogyasztás mellett.
A Ronn Motors mérnökei egy Acura TL 3,5 literes hathengeresét vették alapul a Scorpion hajtásához. A motorra két turbót és egy intercoolert csavaroztak, így sikerült elérni a közel félezer lóerőt, de az igazi okosság az üzemanyagrendszerben található. Az autóban található egy vizet hidrogénmolekulákra és oxigénre bontó szerkezet, melyből a hidrogén egy külön tartályba kerül. Innen a szívószelepeken keresztül jut az égéstérbe, nagyjából a befecskendezett üzemanyag 30-40%-át kitevő mennyiségben, ami jelentősen csökkenti a motor fogyasztását: a cég közleménye 5,9 l/100 km-es átlagot említ.
A Scorpionban hatfokozatú kézi váltó dolgozik, és egy részlegesen önzáró differenciálművet is beszereltek. Az autót 300 mm átmérőjű Wilwood féktárcsák lassítják, a 20 colos Modena Wheels felnik a MOZ-tól érkeztek. Az alig 950 kg-os autó karosszériáját természetesen karbonszálas műanyagból készítették, így 3,5 másodperc körüli 0-100 km/h-s sprintre képes.
Az új eco-szupersportkocsit már ősszel szeretnék piacra dobni, körülbelül 150 ezer dolláros áron. Bővebben a cég weboldalán olvashatnak a Scorpionról.