Gigantikus állami segély a Fordnak

2009.06.25. 12:34

Bár a Ford nem szorult rá az amerikai kormányzat segítségére a túlélése érdekében, mint a Chrysler vagy a GM, úgy néz ki, mégis szép nagyot szakíthat a központi költségvetésből: környezetkímélő járművek fejlesztésére vehet fel 5,9 milliárd dolláros garantált hitelt, ami évekre fedezheti a cég ilyen irányú kutatásait.

A kölcsönért cserébe persze rövidesen fel kell mutatni valamilyen kézzel fogható, alacsony fogyasztású járművet, de a Fordnál már most is folynak ilyen irányú fejlesztések: már készül a Focus elektromos változata, amely állítólag már 2010-ben piacra kerülhet, de ezen kívül egy villamos hajtású furgonról, és több hibrid modellről is hallani, amelyek 2011-re válhatnak gyártásra éretté. Mindezeket gyakorlatilag kifizeti az állam, méghozzá abból a 25 milliárd dolláros keretből, amelyet még a Bush adminisztráció idején szavazott meg a törvényhozás azzal a céllal, hogy az energiafogyasztás csökkenését szorgalmazza.

A keretből persze nem csak a Ford részesedik jelentős összeggel: a Nissan, amely szintén beígérte már elektromos típusainak szériagyártását, 1,6 milliárd dollárt, a Tesla Motors pedig 465 milliót kap - ez utóbbi cég valószínűleg ebből az összegből fedezi majd a Model S gyártásának beindítását. A kölcsön most minden autógyártónak igen jól jön, különösen azért, mert a törlesztését csak 2012-ben kell megkezdeni.