Minek ennyi piktogram egy modern autóba?

Piktogram-totó az új Honda HR-V-vel

2022.05.27. 06:05

A Honda HR-V végre egy olyan autó, ami kezelhető formában tartalmazza a saját használati útmutatóját. Ez szembesített azzal, hogy hányféle piktogrammal kommunikálnak ma már az autók, amit különböző pittyegésekkel egészítenek ki, ami XXI. századi szemmel nézve elég fura. Kedves olvasó, most levizsgázhatsz egy modern autó figyelmeztető szimbólumaiból, amiből a Honda HR-V egészen pontosan 43-mal rendelkezhet, ha minden opciót beikszelnek a rendeléskor.

A Honda HR-V kizárólag hibrid rendszerrel kapható, modern városi SUV, kompakt méretekkel. Biztonsági extrákkal is jól elengedték, rengeteg légzsák sávtartó, intelligens sebességkorlátozó, ami leolvassa a táblákat és hozzáigazítja a sebességet; automatikus vészfékező, elektronikus stabilizáló rendszer, automata rögzítőfék... És mivel hibrid, van egy hagyományos benzinmotorja és egy elektromos hajtása – ami konnektorról nem tölthető, vagyis a hibrid rendszer a fékezéskor elvesző energiát nyeri vissza és hasznosítja.

A típust már teszteltük, nem is részletezném túl: a legmeredekebb fogyasztású rövid út átlaga 7 l/100 km volt, de a tesztátlag főleg városi használattal 4,8 l/100 km környékén alakult, vagyis gyakorlatilag a hivatalos gyári fogyasztási adatot tudja – és nem csak az első 23 kilométeren, ami a fogyasztási normákba beépített ólajtó méretű kiskapu, ami kedvez a 2,5 tonnás, zöld rendszámos, konnektorról tölthető hibrideknek.

És persze a HR-V-ben megvan a hagyományos Honda-trükk is: a hátsó ülések ülőlapja felnyitható, és hatalmas dolgok szállíthatók anélkül, hogy el kellene őket fektetni. Ezt az a műszaki megoldás tette lehetővé, hogy a benzintartály (ami itt csak 40 literes) az első ülések alá került, nem pedig a hátsók alá, ahogy az autók 99 százalékánál szokás.

A sok funkció miatt csak dicséretet érdemel a Honda, hogy az autó használati útmutatóját elhelyezték a fedélzeti multimédia rendszerben. Erre van több példa is, de ez sokkal jobb az összes, tömegautóknál látott megoldásnál, ugyanis valóban kihasználja a lehetőségeket. Például egy funkció visszajelzőjénél azonnal ott az ugrási lehetőség a funkció részletes leírásához; illetve egyes dolgokat az ábrára bökve lehet előcsalogatni, sokkal egyszerűbb, mint egy tartalomjegyzékben turkálni.

És mivel a Honda összes piktogramjának a magyarázata is egyetlen, jól elérhető helyen megvan, kihasználtam az alkalmat, hogy egy kis vetélkedőre hívjak minden autóvezetőt. Ugyanis az összes funkció működéséről, hibájáról, aktív vagy inaktív állapotáról van egy kis hieroglifa. Ezek egy részét úgy-ahogy ismerjük, de az új biztonsági funkciókkal és a hibrid rendszerekkel megsokszorozódott a számuk. Adódik a kérdés, hogy két hatalmas képernyővel rendelkező autó esetében mi szükség van ennyi apró, nehezen értelmezhető szimbólumra, és nem tudom a választ. Miért nem írják kis simán, mi a probléma?

Viszont a Honda legalább vette a fáradságot, és megmagyarázza ezeket, ellentétben nagyon sok más autómárkával. Ráadásul egészen áttekinthető formában, és MAGYARUL. Mert ez sem evidens még 2022-ben sem. Azért a fordítás nem tökéletes és nem egyszerű nyelvezetű. A legdurvább hiba, hogy mint minden, gombnyomásra induló autó esetében angolul „bekapcsoljuk” (és nem beindítjuk) az autót, mint egy porszívót. Vagyis az angolban a „power is on” fordulatot sikerült úgy lefordítani, hogy a „teljesítmény üzemmód ON helyzetbe állításakor”. Magyarul: ha ráadtuk a gyújtást. Sajnálom, mert alapvetően jó lenne, de ez óriási, alapvető hiba.

Induljon a vetélkedő, 43 piktogram várja, hogy felismerd. Nem lesz időd utánaolvasni, hisz az autóban sincs rá idő, amikor elmegy a fék, túlmelegszik a távolságérzékelő, vagy hasonló.

A játék lezárult.

Értékelés:

43 találat: Ön Honda Szóicsiró reinkarnációja, üdvözöljük a Totalcar.hu olvasói között Honda-szan!

40-42 találat: gyaníthatóan te vagy a Honda HR-V főkonstruktőre, vagy már többször volt ötösöd az ötös lottón

37-39 találat: gyaníthatóan te vagy a főkonstruktőr helyettese, vagy már többször volt ötösöd a hatos lottón

34-36 találat: a Honda műszaki dolgozója lehetsz, legalább 10 éve vezető beosztásban

31-33 találat valamelyik másik autógyár műszaki dolgozója lehetsz, legalább 10 éve vezető beosztásban

25-30 találat: erősen érdekelnek az autók és igen tájékozott vagy a műszaki dolgokban, húsz éve naponta olvasod a Totalcart

20-24 találat: valószínűleg egy hétköznapi ember vagy, jogosítvánnyal

10-19 találat: valószínűleg te is egy hétköznapi ember vagy, jogosítvánnyal, de sosem nézegeted a piktogramokat

2-9 találat: vak tyúk is talál szemet

1 találat: van ám élet a check engine-en túl is!