Balesetek Magyarországon: itt a legfrissebb bizonyítvány, gyorshajtásokkal és más szabálytalanságokkal

2023.09.11. 06:51 Módosítva: 2023.09.11. 07:09

Az idén kevesebb személysérüléses baleset történt. Csökkenés volt szinte mindenhol, de vannak kivételek. A gyorshajtás még mindig nagy probléma.

Nemrég publikálta a rendőrség a személysérüléses balesetek statisztikáját, amely a januártól július végéig tartó időszakra vonatkozik. 

  • Összesen 7781 személysérüléses baleset történt az idén, szemben az egy évvel korábbi 8416 balesettel. Ez 7,5 százalékos csökkenést jelent. 
A kép illusztráció.
A kép illusztráció.
  • A fővárosban és 16 vármegyében 0,9-20,5 százalékkal csökkent a balesetek száma.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt  a legjelentősebb visszaesés. Két kivétel van, Nógrádban és Komárom-Esztergomban 1,9 és 8,2 százalékkal több baleset történt. 
  • A halálos kimenetelű balesetek száma 12 százalékkal 227-re mérséklődött. A halálos áldozatok száma 14 százalékkal 249 főre csökkent. 
  • A személysérüléses balesetek 26 százaléka a gyorshajtásra vezethető vissza. Ez kedvezőbb arány a tavalyinál és a járvány előtti szintnél. 2022 első hét hónapjában ugyanis a sebességtúllépés  miatt következett be a balesetek 28 százaléka, míg 2019 azonos időszakában 32 százalékos volt ez az arány. 
  • A gyorshajtás után az elsőbbségadás elmulasztása (elsőbbségi jog) a  második leggyakoribb ok, idén emiatt következett be az személysérüléses balesetek 25 százaléka, egy évvel korábban 26, 2019-ben 25 százalékos volt az arány. 
  • A harmadik pedig a kanyarodási szabályok megsértése 16 százalékkal, ez megegyezik a korábbi eredményekkel. 
  • Nőtt ugyanakkor a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek aránya, 2019-ben még 4 százalékos volt, tavaly 6, idén pedig már 8 százalékot tett ki. 

Megjegyzés: A fenti számoknál  figyelembe kell venni azt, hogy a statisztikákban csak egy ok szerepel egy-egy balesetnél, miközben elképzelhető, hogy több tényező is szerepet játszott. Például, ha egy, az elsőbbségadási kötelezettségét elmulasztó autós egy, a megengedettnél gyorsabban hajtó autóval ütközik. Emellett ez a statisztika nem veszi figyelembe a járműállomány alakulását, ami szintén befolyásolja az összképet.