Megjelent Wéber Gábor új könyve, az autósportok bibliája

2023.11.30. 15:56

Régóta elmélyülten követem a motorsportokat, így mikor megkaptam Wéber Gábor Forma-1 A-tól Z-ig című autósportos kisenciklopédiáját, azt gondoltam, nem fog számomra sok újat mondani ez a könyv. Hatalmasat tévedtem!

Senkit ne tévesszen meg a borítón virító sok alapvető kifejezés mint, az "aerodinamika" vagy "padlólemez"! Bár a könyv az abszolút alapokat is tartalmazza, alaposan belemegy a részletekbe, sőt, a kőkemény szakzsargon mellett - mint a "Coanda-effect" vagy "Ackermann steering" még az olyan versenyzői szlengben használatos kifejezéseket is részletesen taglalja, mint a "cushion", vagy "kitty litter".

Felmerülhet persze a kérdés: az internet és a Google korában mégis mi értelme nyomtatott enciklopédiát vásárolni, mikor a világ minden kérdésére pár kattintással meglelhető a válasz? Nos, had hozzak erre egy példát. Ha a fent említett "cushion" vagy "kitty litter" kifejezéseket beütjük a keresőbe, sok párna és macskaalom lesz az eredmény. Ha megkérdezünk egy angolul kiválóan beszélő ismerőst, ugyan ezt fogja mondani. Mély autósportos elmélyülés és sokéves rutin kell ahhoz, hogy valaki tudja: a cushion a versenyzői szlengben "a versenytárssal szemben kiautózott időkülönbséget", a kitty litter pedig "sóderágyat" jelent.

Ahelyett tehát, hogy a kacifántos, kesze-kusza, folyamatosan bővülő motorsportos szóhasználatot magunk próbálnánk megfejteni, jobb ha egy olyan profira bízzuk az egészet, aki az életét ennek szentelte. Márpedig Wéber Gábornak autósportos múltja és szakmai rutinja is bőségesen akad. 

Az Európa kupa-bajnok, magyar bajnok, Michelisz Norbi csapattársaként az FIA Túraautó-világbajnokságban is megfordult autóversenyző, 22 éve Forma 1-es kommentátor legelső könyve (Autóverseny) is egy autósportos szótárnak készült, de a Forma-1 A-tól Z-ig - enciklopédia lévén - sokkal kiterjedtebb, részletesebb és mélyebb ismeretanyagot rejt. A körülbelül 2000 idegen szóhoz és kifejezéshez Gábor részletes magyarázatot, hátteret és eredetet is fűz, melynek alapossága néha egészen meglepő. Lásd, az alábbi példát:

"Gurney-flap Gurney's Gurney-toldat; keskeny, ujjnyi vastag, általában a szárny teljes szélességében végigfutó aerodinamikai csík a szárnyak tetején; az amerikai versenyzőlegenda, Dan Gurney találmánya, aki véletlenszerű próbálkozások során rájött, hogy ez a szárnyra merőlegesen álló toldat számottevő leszorítóerő pluszt eredményez minimális légellenállás növekedés mellett; használatával a levegő tovább követi a szárnyprofil alsó felét, és magasabban keveredik a felső légárammal (nagyobb effektív dőlésszög), tulajdonképpen egy meredekebb szárnyprofil tulajdonságait mutatja, azok légellenállásának töredékével; további előnye, hogy az általában ragasztott, vagy külön csatornába csúsztatott Gurney-t könnyű eltávolítani egy boxkiállás ideje alatt is, ha a versenyző szeretne változtatni az autó egyensúlyán; áltlános ökölszabály szerint a toldat magassága a teljes szárnyszélesség maximum 2%-a, tehát egy 100 centis szárnyelem 2 cm-es Gurney toldattal működik a legjobban"

Ráadásul bár a kifejezések gerincét a Forma-1 adja, a könyv rengeteg más szakág és kontinens sajátos szavait is tartalmazza, legyen az az amerikai NASCAR, a japán Super Formula, vagy az ausztrál Supercars. Az oldalakat rengeteg fénykép, rajz, ábra és egyéb, a megértést segítő illusztráció díszíti, így a könyvet pusztán átlapozni is érdekes élmény.

Utóbbi mű egyszerre összegzi a Forma-1 problémáit az Ecclestone-éra utolsó időszakában, és vezeti fel a 2022-es nagy szabályváltoztatásokat, melyek azóta is meghatározzák a sportágat. Ezek mellett Wéber Gábor részletesen ír az F1 bonyolult hibrid versenymotorjairól, a versenygumik rejtelmeiről, a Forma 1-et övező szövevényes gazdasági tényezőkről és a Száguldó Cirkusz TV-s közvetítéseinek történetéről is.

A Forma-1 Az Új Korszak Küszöbén minden motorsport kedvelőnek érdekes és hasznos olvasmány. Az új érdeklődők jobban megismerhetik és megérthetik, milyen bonyolult folyamatok vezettek a jelenkori F1-ig, míg a rutinos nézők összevethetik a jelent azzal a vízióval, mely a 2022-es nagy szabályváltoztatásokat és a sportág új irányát meghatározta.

A Forma-1 csak azok számára unalmas, akik megragadnak a felszínen. A háttérben rengeteg izgalmas folyamat, esemény, összeesküvés, konfliktus, technikai vívmány és miegymás húzódik, melyek a sportág valódi sava-borsát adják. Wéber Gábor könyvei ezek jobb megértéséhez nyújtanak remek segítséget, és most a cikkben is megtalálható bannerre vagy IDE kattintva megveheted a kettőt együtt olcsóbban!