Állítólag az Audi mégsem száll be a Formula 1-be, a Porsche viszont mégis

2023.10.20. 09:32

Az utóbbi napokban végigsöpört a világsajtón egy vad pletyka, mely szerint az Audi sem 2026-ban, sem később nem száll be a Formula 1-be. A német márka még tavaly augusztusban jelentette be, hogy csatlakozni kíván a Száguldó Cirkusz mezőnyéhez. Ennek érdekében részesedést vásárolt a jelenleg Alfa Romeo néven futó Sauber csapatban, a felek pedig a háttérben már megkezdték az együttműködést.

Azóta sok víz folyt le a Dunán, és az Audi háza táján is történtek változások. Az F1-es beszállás mellett döntő Markus Duesmann CEO helyét például Gernot Döllner vette át, aki a pletykák szerint nem feltétlenül követné az elődje által lefektetett utat.

Az is tény, hogy az Audi számos motorsport programját szántotta be a közelmúltban: kiszálltak a Formula E-ből, a DTM-ből és a készülő LMDh kategóriás Le Mans-i versenyautójuk fejlesztését is leállították, sőt, a Dakar raliautójukat is nyugdíjazzák jövőre. Ebből néhányan azt a következtetést vonták le, hogy talán a Formula 1-es program lehet a tisztogatás következő áldozata.

Sőt! A francia Autojournal információi szerint már az is eldőlni látszik, hogy a Formula 1-es beszállással már korábban is kacérkodó Porsche érkezhet meg a királykategóriába a négykarikás márka helyére. A  sportautógyártó eredetileg a Red Bull partnereként csatlakozott volna a bajnoksághoz, ám az utolsó pillanatban az energiaitalosok kihátráltak az együttműködésből arra hivatkozva, hogy a németek túl nagy beleszólást akartak a csapat működésébe. Ezután a Porsche az Aston Martinhoz is bekopogtatott, ám abból az együttműködésből sem lett semmi. Ezek után az Audi esetleges meghátrálása pont kapóra jöhetne a Porsche számára.

Akadnak azonban olyan tényezők, melyek erősen megkérdőjelezik a fenti pletykák valóságtartalmát. Először is, a motorsport programjai beszántását az Audi több esetben is a Formula 1-es beszállással indokolta. Ezek után furcsa döntés lenne ezt a projektet is lefújni. Másrészt, a sikertelen partnerkeresés után a Porsche bejelentette, hogy felhagynak a királykategóriás próbálkozásaikkal és helyette inkább a Formula E-re koncentrálnak.

Ezeken kívül a Formula.hu akkreditált utazó riportere a magazin podcastjében arról számolt be, hogy több, a témában illetékes személy cáfolta, sőt, pszichológiai hadviselésnek titulálta a keringő pletykákat. A névtelen források szerint az Audi éppen szakemberekre vadászik, akiket esetleg eltántoríthatnak a projekt jövőjét firtató híresztelések. Ez a riválisok számára nyilvánvalóan pozitív fejlemény lenne.