Szertefoszlani látszanak a Porsche Formula-1-es álmai

2022.09.12. 15:18

A Porsche és a Red Bull lezárta a tárgyalásokat arról, hogy a német autógyártó a világbajnoki éllovas oldalán jelenjen meg a Formula-1-ben – jelentette be a Porsche egy közleményben. Eszerint a két fél nem tudott megállapodni a partnerség mikéntjében, azaz hogy egyenlő részben osszák fel a motorgyártás és a csapat körüli teendőket. A Volkswagen-csoporthoz tartozó autógyártó leszögezte, a tárgyalások lyukra futása ellenére is vonzónak tartja a versenysorozatot, és továbbra is szeretnének megjelenni benne.

IMG 7406

A kiszivárgott információk szerint a Porsche saját nevet szeretett volna adni a jelenleg fejlesztés alatt álló, 2026-ban debütáló Red Bull motornak, ezen felül 50 százalékos részesedést akartak szerezni a csapatban is. Ebben azonban az osztrák alakulat nem volt partner, a jelenlegi vezetők ugyanis tartottak tőle, hogy egy ilyen felállással nem lesznek képesek gyorsan reagálni a változásokra, hiszen a Porsche egy lassú és konvencionális vállalatvezetési stílust képvisel.

Ahogyan arról korábban többször is írtunk, a Volkswagen-csoport korábbi vezérigazgatója, Herbert Diess májusban közölte, hogy a Porsche és az Audi szeretne csatlakozni a Formula-1 versenysorozathoz, amelyet évekig a szintén német riválisuk, a Mercedes-Benz uralt. Az Audi a McLarennel való hosszas tárgyalások után végül úgy tűnik, hogy a Sauberrel bútorozik össze 2026-tól, míg a Porsche egészen eddig a Red Bullal állt tárgyalásban.