Egy sör belefér? Megkérdeztük a magyarokat

2023.12.28. 06:06

A magyarok túlnyomó része megtartaná a zéró toleranciát, függetlenül attól, hogy van-e jogsijuk vagy nincs. A nők mellett a községben élők táborában is az átlagnál többen állnak a teljes tiltás mellett. Erre jutott a Pulzus Kutató Totalcar megbízásából készült felmérése.

Jön a szilveszter, amikor talán a szokásosnál is többen reszkírozzák meg az ittas vezetést. Szemben több európai országgal, ahol enyhébb a szabályozás, Magyarországon zéró tolerancia vonatkozik az ittas vezetésre. Az új KRESZ-re még várni kell, de az Építési és Közlekedési Minisztérium idén nyáron elismerte, hogy a KRESZ vizsgálata során kitérnek az ittas vezetés témakörére is. Közben az amerikai közlekedési hatóság, az NHTSA is keresi a megoldást az ittas vezetés megakadályozására.  

Itt tartunk most, az viszont kérdés, hogy a magyar lakosság hogyan szabályozná a kérdést. A Totalcar megbízásából a Pulzus Kutató által készített felmérés erre adott választ. A megkérdezettek négy lehetőségből választhattak. Az egyik a zéró tolerancia támogatása. A másik, hogy a mostaninál lehetne engedékenyebb a szabályozás, azaz mondjuk 0,5 ezrelék (egyebek mellett testsúlytól, nemtől, elfogyasztott ételektől függően körülbelül egy pohár/korsó sör, egy pohár bor, 4-5 cent tömény) lenne a felső határ. A harmadik opció, hogy csak akkor büntetnék az ittas vezetőt, ha balesetet okoz. A negyedik körbe pedig azok kerültek, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni. A végeredmény egyértelmű a teljes mintát nézve. A válaszadók majdnem háromnegyede, 73 százaléka megtartaná a zéró toleranciát, azaz nem kér az ittas vezetőkből. 

A nők sokkal szigorúbbak ezen a téren. Közülük tízből majdnem nyolcan hagynák érvényben a mostani teljes körű tiltást. A férfiaknak viszont csak alig kétharmada. A férfiak körében kétszer annyian vannak, akik az egy pohár sörös/boros, 4-5 centes töményes szabályozás mellett vannak. 

A kor szerinti bontás alapján látszik, hogy a fiatalok, a középkorúak és a hatvan felettiek túlnyomó része is megtartaná a totális tiltást. Igaz, a huszonévesek és az idősebbek több mint ötödének beleférnek a 0,5 ezrelékes limit. 

A felmérés szerint az alapfokú végzettségűek között vannak a legtöbben, akik csak akkor szankcionálnák az ittas sofőröket, ha balesetetet okoznak. Az arányuk azonban marginális, 6 százalékos. A többi válasz esetében a végzettség alapján nem láthatóak jelentősebb különbségek. 

A nőkhöz hasonlóan a községekben lakók majdnem 80 százaléka zérótolerancia-párti. Az esetleges "5 ezrelékes" szabályt a fővárosiak és vármegyeszékhelyen élők kevesebb mint ötöde látná szívesen, míg a kisebb vidéki városokban élőknek majdnem a negyede. 

Talán meglepő lehet, de az nem igazán osztotta meg a válaszadókat, hogy van-e jogosítványuk vagy nincs. Igaz, a jogsi nélküliek táborában többen vannak, akik a zéró tolerenciát támogatják, arányuk 74 százalékos, szemben a jogosítványosok 71 százalékával.