Így szabadulna a károkozó ügyfelétől egy hazai biztosító

Kár, hogy ezt most benézte

2024.01.17. 06:00

Kevésbé ismert tény, de a KGFB-t nem csak az autósok mondhatják fel évfordulóra, ez a lehetőség a biztosítóknak is adott. Élnek is vele rendszeresen, főleg az olyan autósok vonatkozásában, akik kárt okoztak a biztosítási év során. Van viszont egy székelykapu méretű kibúvó a jogszabályban, lessétek el ti is Ármintól a truvájt!

Ármin 2019-óta autózik, az elmúlt öt évben balesetmentesen közlekedett. A kötelezője átlag alatti összegű, évente nagyjából 33 ezer forint az egyik pirosbetűs biztosítónál. Idén ugrott volna a B/M (bonus-malus) fokozata B05-be.

Csakhogy történt egy kis baki. 

Tavaly novemberben rosszul jött ki a lépés, benézett egy macisajtot. Nem volt olcsó mulatság, 3,5 milliójába került a profitorientált biztosítónak, mivel a vétlen autó totálkáros lett.

Ármin feszélyezve érezte magát a történtek miatt, bántotta a dolog, 5 év balesetmentes vezetés után ilyen banálisat hibázni? - hát ez ilyen, c'est la vie. A biztosítás azért van, hogy helyt álljon ilyen esetben, cserébe a B/M besorolás visszaugrik B02-re, a díj felszökik 100 ezer fölé, a nap meg ugyanúgy felkel reggelente. Nincs hát vége a világnak. 

Nem kell nagyot csattani egy gazdasági totálkárhoz a mai árak mellett.
Nem kell nagyot csattani egy gazdasági totálkárhoz a mai árak mellett.

Ármin ennek tudatában idén január 3-án felmondta a kötelezőjét és újrakötötte (volna) ugyanannál a biztosítónál, a művelethez pedig az egyik legnagyobb hazai alkusz kalkulátorát használta. Eddig minden évben így tett, spórolt is az újrakötésekkel évi 5-6 ezer forintot.

De idén valami fura volt.

Az alkusz befogadta az újrakötési ajánlatot, de csak nem jött meg a biztosító elfogadó nyilatkozata és a kötvény sem, pedig néhány nap alatt meg szokott érkezni mindkettő. Az első piros zászló felpattant a táblára. Közben jelezte a család "postaszolgálatos" tagja, hogy január 2-án ajánlott-tértivevényes levele érkezett a KGFB biztosítótól, majd át kell venni a postán, mert nem volt otthon senki, amikor hozta a postás Jolán. 

Ármin nyugtázta az infót, semmi rosszat nem sejtett, pedig lett volna oka rá. A biztosító 5 év alatt egyszer sem küldött papír alapú levelet, mindent elektronikusan intéztek. A 2024-es befogadó nyilatkozat és a kötvény továbbra sem volt sehol. Se e-mail, se alkuszi értesítő, se on-line biztosítós levél. Itt azért már gyanút foghatott volna.

De Ármin még mindig nem aggódott. 

Január 12-én végre útba esett a posta, átvette hát a biztosító ajánlott-tértivevényes levelét. Teljes letargia. A biztosító a KGFB törvény 7. § (1) bekezdésében foglaltakra hivatkozással egyoldalúan - indokolás nélkül - felmondta a szerződést az évfordulóra. Hogy miért? Mert csak. 

Aki kárt okoz, az nem jó ügyfél? Profit szempontjából biztosan nem.
Aki kárt okoz, az nem jó ügyfél? Profit szempontjából biztosan nem.

Ráadásul a törvény 5. § (4) bekezdésére hivatkozással azt is Ármin arcába vágta, hogy eszébe se jusson 2024-re biztosítást kötni náluk, a következő 1 évre nem kérnek belőle és a káreseményeiből, az évfordulós újrakötés során tett ajánlatát pedig egyszerűen nem fogadják el, menjen máshova biztosításért. 

Ármin semmit sem értett az egészből.

Most akkor neki nincs is biztosítása 2024-re és újra neki kell futnia a kötésnek azzal, hogy a "biztosító mondta fel a szerződést" boxot is ki kell pipálnia? Felment gyorsan a biztosító ügyfélportáljára, ahol viszont azt látta, hogy a 2023-as szerződése nem szűnt meg, hovatovább 2024. január 08-án újraindult február 09-ei kockázatviselési kezdőnappal és 75 ezer forintos éves díjjal. A biztosító pedig január 08-án ki is állította az éves díjról szóló díjbekérő számlát. 

A biztosító keménykedni akart, kitette Ármint, mint macskát kloákázni, csak hogy ezt most benézte, jön a csavar:

A szabály ugyanis szabály. Akkor is, ha a biztosítónak nem kedvez. A mellékelt ábra szerint pedig a biztosító nem csak a károkozó ügyfeleken, de a jogászokon is spórol. Ármin szerződésének fordulója február 8-án van, ez fontos. 

Az történt ugyanis, hogy a biztosító 2023. december 27-én vetette papírra elbocsátó szép üzenetét, majd december 28-án, a bejgli és a virsli között adta postára. A jogszabály szerint viszont az indokolás nélküli biztosítói felmondás csak írásban tehető meg, legalább 30 nappal a biztosítási évfordulót megelőzően. Ha később történik meg, akkor a biztosító fújhatja, köteles lesz hatályban tartani a KGFB szerződést akkor is, ha nem akarja. 

Ezt a játékot is pénzre játsszák, de aki tudja a jogi szabályokat, az előnyben van...
Ezt a játékot is pénzre játsszák, de aki tudja a jogi szabályokat, az előnyben van...

Itt pedig van egy akkora csavar a jogszabályban, amit a biztosító is csak akkor vett észre, amikor már a fal adta a másikat. A KGFB törvény 7. § (1a) bekezdése szerint ugyanis:

"A felmondás akkor hatályosul, ha az a másik félhez határidőben megérkezik."

Ez a felmondás viszont nem érkezett meg határidőben. Ármin 2024. január 12-én vette át a felmondást (az akkor érkezett meg a tértivevény tanúsága szerint), a felmondási határidő viszont 2024. január 08-án lejárt. Beng!

A bírói joggyakorlat a gazdasági társaságok levelezései tekintetében egyöntetűen azon az állásponton van, hogy az ilyen egyoldalú jognyilatkozatok nem attól a naptól hatályosak, amikor papírra vétettek vagy postára adattak, hanem attól, amikor a címzett igazolhatóan (tértivevény!) megkapta azokat! Nabazz, mondhatta a biztosító jogi osztályának vezetője. Annak a napnak pedig legalább 30 nappal meg kell előznie a biztosítási évfordulót! Ha az a nap belül van a 30 napon, akkor a felmondás meg sem történt.

A biztosító azt nézte be, hogy nem adta időben postára a levelet.

Ármin november végi károkozása után bőven lett volna ideje megfogalmazni és postázni a felmondást. Még akkor is belefért volna a határidőbe, ha Ármin egyáltalán nem veszi át a levelet és beáll az ún. "kézbesítési vélelem". 

Ármin pedig a tudtán kívül mentette meg a KGFB szerződését. Ha ugyanis január 02 - 08 között bármikor átvette volna a felmondólevelet, az hatályos lett volna amiatt, hogy 30 napon túl van. Így viszont, hogy január 12-én vette kézhez, kivédte a biztosító felmondási törekvését és úgy nyerte meg a csatát, hogy a háborúról sem tudott. Parádés, még mindig kacagok az eseten!  

Ráadásul, ez még mindig nem minden - mondaná Horst Fuchs.

A biztosító évfordulós felmondása nem hatályosult a fenti okokból. Árminé viszont ilyen esetben utólag hatályosnak tekintendő, mivel ő még azelőtt mondta fel azt (a felmondási határidő megtartása mellett), hogy a biztosító felmondólevelét kézbesítette volna a posta. Mert Ármin felmondó-újrakötő nyilatkozata még akkor ért célba, amikor a biztosító által felmondani kívánt szerződés élt és a visszautasítási indok sem volt alkalmazható. Ráadásul Ármin nem köteles papír alapon levelezni, az ügyfelek felmondhatják a szerződést elektronikusan is az évfordulóra. 

A biztosítónak be kell fogadnia Ármin felmondását és újra kell vele kötnie a szerződést a jogszabály szerint, új kötvényszámmal és új, 5-6 ezer Forinttal csökkentett díjjal. 

A KGFB sosem arról szólt, hogy a biztosított ügyfél járjon jól, de mióta piaci a verseny, azóta nagyon figyelni kell.
A KGFB sosem arról szólt, hogy a biztosított ügyfél járjon jól, de mióta piaci a verseny, azóta nagyon figyelni kell.

Ármin jó fej és írt a biztosítónak egy levelet, hogy ne érje őket meglepetésként a jogi fiaskó. Tudjanak azért a tényekről ők is, ha már a jogászaik átsiklottak a lényeg felett. 

Tanulság: a biztosítók mind .... 

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.