Szép autókat keresünk a Múzeumok Éjszakájára!

Parkoló Parádé jön – autóztatással. Jelentkezőket kérünk!

2018.06.14. 17:08

Igen, tudjuk, hogy már csak bő egy hét van hátra addig, de azt is tudjuk: egy olyan autó, amelyik alkalmas háromórányi autóztatásra egy forró nyári éjszakán, úgysem igényel nagygenerált, maximum egy délelőttnyi átnézést (ezen én is röhögök azért).

Szóval jön a legmenőbb Parkoló Parádé az évben, most éppen az Aeroparkban, amikor pár old-, young- és excitingtimeres autós megautóztatja az odaérkező érdeklődőket. Erre a rendezvényre keresünk nagyjából ötven szép és érdekes autót, illetve gazdáikat, akiknek belefér, hogy három órán át idegen, de aranyos emberek ki-be szállnak az autóikból. A kopás nem jelentős, a bezsebelt dicséretek, illetve a látogatók öröme viszont minden kincsnél többet ér.

A lényeges pontokat a következőkben szedtük össze:

  1. Idén a ferihegyi Aeroparkban lesz az autóztatós PP, NEM az eddigi helyszínen, a Hungexpón.
  2. A Parkoló Parádé rendezvény hivatalosan délután 7-től este 10-ig tart, de a park amúgy hajnali 2-ig nyitva van.
  3. Az autóztatást vállalóknak délután hatra pontban oda kell érkezniük, mert új a helyszín, ezért mi is tanuljuk még, hogy rendezzük sorainkat, 7-től pedig beesik a látogatók hada. Az autóztatást vállalók és még egy fő bejöhet Múzeumok Éjszakája jegy nélkül az Aeroparkba, tehát nekik nem kell jegyet venniük.

  4. Bár a Parkoló Parádéért nem kell külön fizetni, a helyszínre az tud bejönni (az autóztatókat kivéve), akik kiváltják a Múzeumok Éjszakája-belépőt (felnőtteknek 1700 Ft, 6-18 év közötti gyerekeknek 800 Ft), az alábbi gombra kattintva:

  5. Az autózásról: hogy a legutóbbi rendezvény tumultusát elkerüljük, az autókba azok tudnak majd beleülni, akik erre külön feliratkoznak, a jegyvásárlás után. (A feliratkozás ingyenes, de szükség lesz hozzá a jegy visszaigazolásában kapott vásárlási azonosítóra.)

  6. A rendezvény teljesen a szabadban zajlik, maximum a repülők nyújtanak némi védelmet az eső ellen (illetve kinek-kinek az autója, esernyője, dzsekije, skála-coopos nejlonzacskója). Készüljetek megfelelően, ha borúsra áll az idő.

Tehát hosszabb, színesebb, szagosabb esemény lesz, cserébe az elemeknek jobban ki leszünk téve, erre mindenki készüljön.

Ez itt elsősorban a felkérés posztja – keressük azt a negyven, hivatalosan is forgalomképes (erre most szükség lesz), ritka, lehetőleg old-, vagy youngtimer autót, esetleg némileg újabb, de kirívó érdekességet, melyekbe beülhetnek majd a látogatók. Mivel a Porsche márka idén épp hetven éves, ezért ha vannak vállalkozók, akik hajlandóak ilyen kocsival autóztatni, nagy szeretettel várjuk őket. Azért is hálásak vagyunk, ha valaki csak kiállítani hoz Porschét – ígérjük, a Zuffenhausen felől érkezőknek külön területet tartunk fenn.

Aki most hoz először autót a múzeumos PP-re, annak felesleges aggódnia – az eddigi rendezvényeken mindig remek volt a hangulat, a látogatók kulturáltak, méltányolják, hogy mások nehezen megcsinált, féltve őrzött járműveibe ülnek be, ezért az autókban nem esett kár. Azaz egy-két vízfelforrás, automataváltó-szétesés előfordult, de semmi olyan, ami a normál használatban elő ne jönne egy öreg járműnél.

AUTÓT HOZÓKNAK:

Mivel májusban életbe lépett az új GDPR-szabályzás, ezért a jelentkezés egy csuklásnyival komplikáltabb az eddiginél, itt a gomb:

ezt meg kell majd nyitnotok, és el kell fogadnotok egy adatkezelési nyilatkozatot, de hiszen ez már mindenütt így van. Ugyanezen az űrlapon kérünk majd pár adatot az autóról – márkát, típust, évjáratot, esetleg egy fotót, valamint annak deklarálását, hogy milyen szinten vállalsz autóztatást – és a továbblépéssel már neveztél is.

LÁTOGATÓKNAK, AKIK BE IS SZERETNÉNEK ÜLNI AZ AUTÓKBA:

Érdemes először megvennetek a Múzeumok Éjszakája-belépőt,

ami ugye, nemcsak erre a rendezvényre, hanem az összes meglátogatható budapesti múzeumra és egyéb programra is bejutást ad erre az éjszakára. Ha ez megvan, az aeroparkos autóztatáshoz be kell írnotok az alábbi linken levő űrlapon a Múzeumok Éjszakája-belépőtök vásárlási azonosítóját - Karotta készített egy jó kis szamárvezetőt, könnyen megy majd, dönvöri. 

A Múzeumok Éjszakája-belépő egyébként magához az Aeroparkhoz is megnyitja a kapukat, ami a mi négykerekűink nélkül, önmagában is igen érdekes hely. Most, erre az estére pedig még a szokásosnál is izgalmasabb lesz, ugyanis a repülőkben az azokat vezető nyugdíjas pilóták mesélnek majd arról az időről, amikor ők még együtt voltak fenn a levegőben.

Ezen az estén speciális repülőtéri járművek is megjelennek a múzeumban: látható lesz fékhatást mérő autó és több olyan földi kiszolgáló eszköz, amelyeknek a járatok felkészítésében van szerepük. Megtekinthető és utasként kipróbálható lesz az oldtimer-előteres (a reptéri előtérről van szó...) Zsiguli és Wartburg, érkezik a Malév-festésű faros Ikarus 55-ös, valamint az Ikarus 250-es és 280-as is.

Izgalmas vészhelyzeti szimulációs bemutatóval készülnek a repülőtéri tűzoltóság és az AMS Mentőszolgálat szakemberei. A repülőgépeken stewardessek tartanak légiutas-kísérő tanfolyamot gyerekeknek, közben pedig folyamatosan indulnak a népszerű reptérlátogatások is. Emellett érkezési sorrendben kipróbálható lesz a szimulátor.

Azt javasolnám, hogy csak akkor gyertek pont 7-re, ha valamiért erősen határos az időtök, mert az a tapasztalat, hogy 7-8-ig nagy a tolongás, szerencsésebb később érkezni, mert olyankor már jobb az esély beülni a mindenféle autókba.

A RENDEZVÉNY MENETE:

A kiállított, csak bemutatásra hozott autókat bent a parkban, a repülők között helyezzük el. Az aktív autóztatók viszont kint lesznek a járműveikkel a park előtti kis parkolóban, ennélfogva az autóztatás is közúton zajlik – ezért is kellett a kitétel, hogy ezúttal csak forgalomképes, vizsgás autókat várunk.

Ha lehet, javasoljuk, hogy ti, látogatók, inkább busszal érkezzetek a helyszínre, mert a parkolás némiképp nomádnak ígérkezik – konkrétan a mezőn, a park mellett, a kaszált füvön lesz, ami rossz ómen, ha előtte sokat esik. Kőbánya-Kispesttől odavisz a 200-as csuklós, és az Aeropark indít egy plusz járatot is a Deák térről, ingyen. A régi luxus-Ikarust messziről fel lehet ismerni a nagy Malév-grafika alapján, a járat óránként fordul. Aki pedig lemaradt a Maléves Ikarusról, a VT-Arriva által indított betétjáratokon juthat el a rendezvényre ugyanebből a megállóból. A buszok a Deák tér Városház utca felőli oldaláról indulnak.

Akár autóztatni, akár látogatni, akár jó kis öreg autókban utazni jöttök ki, mindenképpen nagy buli lesz, ahogy az eddigi hasonló rendezvényeink is mutatják. Ráadásként meg most ott lesz a sok repülő, pilóta, egyéb program – hú, de várom, ti nem?

Még egyszer a lényeg röviden!

Helyszín: Budapest, Ferihegy, Aeropark (N47°25’24”, E019°15’41 avagy 47.423326, 19.261370)

Itt vehetsz jegyet az eseményre  (felnőtteknek 1700 Ft, 6-18 év közötti gyerekeknek 800 Ft):

Itt jelentkezhetsz látogatóként a megvett jegyeddel az autóztatásra:

Az Aeroparkra kijutás nem csak autóval lehetséges. Egész délután és este ingyenes ingajárat közlekedik Budapest belvárosa és az Aeropark között. Érkezz ingyenes Malév festésű csuklós Ikarus 280-assal vagy a VT-Ariva különjáratával. A Deák téren az autóbusz a Városház utca felőli oldaláról indul.

A járatok menetrendje:

  • Deák tér-Aeropark: 15:00; 17:00; 19:00; 21:00; 23:00; 01:00
  • Aeropark-Deák tér: 16:00; 18:00; 20:00; 22:00; 00:00; 02:00

Megállóhelyek: Deák tér, Astoria, Kálvin tér, Corvin negyed, Klinikák, Nagyvárad tér, Aeropark.

A múzeum a Kőbánya-Kispest metróállomásról induló 200E autóbusszal is megközelíthető, a „Repülőmúzeum” megállóig kell utazni.