Ez a Mercedes SL már egész biztosan veterán

2022.01.30. 17:44

Meg kellett állnom egy pillanatra, amikor a Parkoló Parádén megláttam az OT-s rendszámot az R129-es SL Mercedesen, hiszen ez egy műanyag lökhárítós modern autó, amivel ma is szívesen krúzolnék végig a rakparton egy kellemes nyári estén. Kegyetlenül múlik az idő, így kerül egyre messzebb a múltba az 1989-es Genfi Autószalon is, ahol bemutatták a Mercedes-Benz luxuskabrióját.

Mert az SL ekkorra már tényleg nagyon nem az a sportautó volt, mint a sirályszárnyas, hanem egy kellemes gran turismo, nyitható vászontetővel, kényelmes bőr ülésekkel és klímával, Bruno Sacco tömbszerű csomagolásával a W124-es rövidített padlólemezén. Még mechanikus kilométerszámlálója van, a korszakra jellemző sárga búrájú irányjelzői és a jellegzetes, bordázott hátsó lámpák, melyek akkor is láthatóan világítanak, ha az autót már összekoszolta az utazás.

1989-ben indult be a sorozatgyártás a németországi Brémában és frissítésekkel, több limitált kiadással egészen 2000-ig húzta az SL. 1990-ben még nem tengerpartnyi hosszban sorakozó villanyautókból állt a mezőny, a Citroën XM nyerte az Év Autója címet 390 ponttal, de mögötte rögtön ott volt az R129-es is.

Motorválasztéka a soros vagy V elrendezésű hathengeresektől egészen a 7,3 literes V12-ig tart. Közel 1,9 tonnás autó az 500 SL, melynek M119-es 5,0 literes V8-asa több mint 320 lóerős és 450 Nm nyomatéka van, amivel 7 másodperc alatt gyorsul 100-ra és megfutja a 250 km/órás sebességet is.

118 ezer kilométerrel, fekete metál fényezéssel és fekete bőrbelsővel látszólag ez is csak egy szépen tartott 500 SL, de ennek a különlegességét nem a kombináció adja, hanem a 996-os alvázszám, tehát az első ezer példány egyike ez a Portugáliában 45 ezer euróért hazavihető autó.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!

 Nézd meg a sirályszárnyas Mercedes SL-t a Totalcar Youtube videóján!