Military-paródia

2001.09.25. 11:07

"A Hummbug megjelölés és forma részben paródiája egy másik autógyár nevének és design-jának" - olvasható az egyik Hummer-másolat készítő honlapján. Érdekes kezdeményezés egy Volkswagen bogárból Hummert varázsolni, de korántsem egyedi.

 
   
    Hummer

A Hummer az a terepjáró, melyet az ember tisztel, fél és becsül. 6.5 literes V8-as motorja a maga 576 Nm forgatónyomatékával, továbbá elképesztő méretei: 4.7 méteres hossz, 2.2 méteres szélesség, valamint többi paramétere is vitathatatlanul az úttalan utak királyává teszik. Mint státuszszimbólum sem utolsó, egyrészt megjelenése miatt, másrészt mivel lazán be lehet nyögni, hogy ez Mike Tyson és Arnold Schwarzenegger kedvenc autója.

Ezek után nem meglepő, hogy akadtak vállalkozók, akik elkészítették a Hummer másolatát, replikáját. Volt már Lamborghini Countach, Cobra és Lotus 7 mánia - itt a következő felvonás!

 
   
  HummBug

Az egyik legelképesztőbb próbálkozás az a Volkswagen bogár padlóvázára helyezett műanyag kocsitest, amely egy szürkehályogos, 88 éves, autókat csak hírből ismerő halászembert simán megtéveszt. Talán nem véletlen, hogy alkotói HummBug-nak keresztelték el a járművet. Ez az "ősatya", immár négy éve kínálják.

 
   
    Hummbug Ausztrália

Ilyen is csak Amerikában készülhet - gondolhatnánk, amíg az ausztrál Rhino Buggies szintén Hummbug nevű kreatúráját szemügyre nem vesszük. A donor az 1981-1984 között gyártott Subaru összkerékhajtású kisteherautó. A prospektus szerint ez a Hummer-buggy főleg "professzionális kenguru- és disznóvadászok körében" kedvelt. Két felnőtt és két gyermek utazhat benne, 250 kilónyi csomagot bír el.

 
   
  HalfVee

Kis kitérő után vissza Amerikába. A HalfVee Hollywood szülötte, a C kategóriás filmek főszereplői álmodozhatnak benne szebb jövőről. A névadó talán a Humvee, a Hummer katonai változata lehetett. Mindössze 4450 dollárba kerül az a csomag, amelybe a legtöbb karosszériaelem beletartozik. További százdollárosokat kell elővarázsolni a lámpatestekhez és a belsőtér "hummerosításához" is.

Evezzünk kicsit komolyabb vizekre. Bármelyik 1973 után gyártott Chevrolet Blazer, GMC Suburban vagy Dodge terepjáró kis fantáziával felöltöztethető, legalábbis az Urban Gorilla nevű cég ígérete szerint.

 
   
    Hummlet

A ragály már Európát is megfertőzte. Itt van mindjárt a német Eble cég, amely tokkal-vonóval 75 900 márkás áron kínálja Hummlet-jét. Legalább az alváz komolyabb: a karrierjét leselejtezett Chevrolet katonai terepjárók importálásával megalapozó cég egy ócska Chevrolet K30 pick-up-ot választott.

Ennek 6.2 literes, V8-as motorja a többinél jobban közelít az eredetihez, bár a 326 Nm-es forgatónyomaték azért még hagy kívánnivalót maga után. A méretek stimmelnek: 2.1 méteres szélesség, az 5.7 méteres hossz pedig meg is haladja a Hummerét.

 
   
  Hawwel

És a végére következzék a csúcs, az a magasság, ahonnan már csak lefelé vezet az út: a Hummer gyermekautó. Csehországban készíti a Havel nevű cég, művüket Hawwel-nek keresztelték. 9 lóerős fűnyírómotor hajtja, akár a szédítő 30 km/h végsebességre is simán képes. Olajszőkítők autóparkjában szépen mutat az eredeti Hummer és kétméteres kicsinyített párja a kölykök számára.