A legkisebb hathengeres BMW

Totalcar Erőmérő: BMW 320i E30

2020.07.03. 16:12

A Totalcar Erőmérő sorozatában hetente mérőpadra állítjuk az olvasók által korábban benevezett autókat az Autokorbelnél. Ezúttal egy mára klasszikussá érett BMW-t, az E30 320i-t láthatjátok.

A hetvenes évek közepén a BMW úgy érezte, hogy az E12-es modellkódú 5-ös sorozat motorjai mellett szükség volna egy kisebb lökettérfogatú hathengeresre, hogy az M10 alapjaira épülő négyhengeres, kétliterest nyugdíjazni tudják.

1976-ban meg is jelent az új, M20 kódú hathengeres, kétliteres motor, amely azonnal bekerült az E12-be, majd az E21 kódú kis cápa hármas sorozatba is, 1982-ben pedig az új szériába, az E30 modellkódúba is, ahol a legnagyobb gyártási és eladási darabszámot érte el ez a konstrukció. Később nagyobb lökettérfogatú variánsai is készültek, amelyeket rendre úgy jelölték, hogy M20B23 volt a 2,3-as majd M20B25 lett a 2,5-ös. Egészen 2,7 literig vitték fel az M20-as alapblokk lökettérfogatát.

A cél egyértelmű volt: egy korszerű, kulturált járású motor megalkotása, amely akár az 5-ös sorozat magasabb teljesítmény- és járásigényeit is kielégíti.

Az első kétliteres karburátorral 122 lóerős volt. 1976-ban igen jónak számított, ám sajnos a hengerfejjel voltak termikus problémák, ezért a hűtést és az anyagszerkezetet többször módosították. Sok probléma abból adódott, hogy a kétliteres lökettérfogat geometriája, a furat/löket arány és a hengerek alap méretezése inkább a négyhengeres motoroknak kedvez, a hat henger és két liter lökettérfogat arányai messze nem ideálisak. Mindezek ellenére az évek folyamán szépen kiforrott és problémamentes, nagyon finom járású, hengerenként kétszelepes SOHC-blokk lett az eredmény. A rezonanciamentesség a hat hengernek, valamint a kicsi és könnyű dugattyúknak volt köszönhető.

Az Erőmérőben ezúttal szereplő autóban csak alig több, mint 200 ezer km volt, tehát joggal várhattuk el, hogy a gyárihoz közeli teljesítményt adjon le. A maximális teljesítménynél is érdekesebb a nyomatékkarakterisztikája, mert a bébi-hathengeres vezetés közben, alacsony fordulatszámon nyomatékszegénynek érződik, leginkább csak 4000/perc felett lódul meg. Ha előtte 2,5-öst vezetünk, főleg érezzük: a kisebb motort forgatni kell, hogy jól meginduljon.  A többi kiderül a Totalcar Erőmérő mai epizódjából. 

Ha érdekesnek találjátok hetente jelentkező műsorunkat, iratkozzatok fel a Totalcar Youtube-csatornájára, mert további érdekes autók jönnek még!

Korábbi epizódok:

Ilyen, amikor egy 530d-t felhúznak
Az újraindult Erőmérő első kérdése: megvan még a 600 newtonméter?
Félretett előítéletek és egy filléres csoda
Gazdája eredetileg Mercedes E osztályt szeretett volna, majd ezt kapta helyette a kereskedésben. Megbánta? Dehogy!

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.