Drága a keménytető az MX-5-re? Nyomtasd ki!

2023.01.15. 12:56

A Mazda MX-5 NA/NB a hobbisták egyik nagy kedvence, tele van az internet bütykölős, fejlesztős házi megoldásokkal, és sokan nagyon komolyan veszik a hiánycikkek utángyártását.

Az egyik ritka cucc a keménytető – amikor 2017-ben elkezdtem MX-5-özni, akkor 150 ezer forintért még színben is lehetett válogatni a gyári keménytetők között, mostanra ez nagyjából a duplájára nőtt, és 300 ezerért is nagyon nehézkessé vált a beszerzés. Még rosszabb a helyzet Amerikában, ahol kevesebb tető forog a piacon, és akár 8-900 ezer forintot is érhet egy jó állapotú példány. Nem autó, csak a tető.

Ezt elégelte meg Xavier Lipscomb, aki 3D-nyomtatható modellt készített. Természetesen – mivel MX-5 tető méretű nyomtatója keveseknek van – nem egydarabos megoldást csinált, hanem 44 elemből összerakható formát, és persze önmagában nem is elég hozzá az a bő tízezer forintnyi filament, amiből össze lehet rakni: a vízhatlanságot egy üvegszálas epoxi réteg oldhatja meg, és egy ablak is kell bele, mondjuk műanyagból, amit szintén egy megfelelő ablaktömítéssel kell beépíteni. De a számítások alapján nagyjából 100 ezer forintból össze is lehetne rakni egy festetlen keménytetőt.

Kis buktató, hogy Xavier a nyomtatási fájlokért is pénzt kér, egész konkrétan 100 dollárba kerül a szett, cserébe állítólag egy nagyon olcsó Ender 3-as nyomtatóval tesztelve is működik a dolog. Persze ez egyelőre még inkább érdekesség, mintsem egy valódi alternatíva, de az elméleti lehetőség adott, hogy ne kelljen a végtelenségig felfelé pörgetni a gyári darabok árait, hanem legyen egy kvázi mindenki számára elérhető, másodlagos opció.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!