Kiderült, mi lenne, ha dolgoznának a rendőrök!

2018.08.24. 06:46 Módosítva: 2018.08.24. 07:30

Igen, gyorshajtókat fogtak! De miért esemény, amikor csinálnak BÁRMIT?

veda-003

Nem akarok magyarázkodni, semmi bajom az egyes rendőrökkel. Soha nem szívattak meg, amikor egy vagy két kisebb stiklivel elkaptak életemben, igazuk volt. Mindig normálisan beszélnek velem, amikor nagy ritkán igazoltatnak,  ebben talán szerepet játszik, hogy én is normálisan beszélek velük. Soha nem kerestek rajtam EÜ-csomagot vagy izzókészletet. Tényleg, ez az írás nem erről szól. És nem is arról, hogy én szent vagyok, hanem hogy miért érzem magam egyre rosszabbul a forgalomban.

És persze kizárólag a közeledésrendészetről beszélek. Ehhez sem értek, csak annyira, mint a tojáshoz: sosem tojtam, de meg tudom állapítani, ha rossz. Hogy mást ne mondjak, nézzük csak a legfrissebb rendőrségi hírt: a hétvégén volt olyan gyorshajtó, akit Budapesten 167-tel csíptek el a rend éber őrei. Összesen 150 gyorshajtót fogtak. Tudják hogy?

Dolgoztak egy kicsit. Egyszer kimentek mérni éjjel!

Aki nem ismeri az itteni viszonyokat, elárulom, hogy így nyár esténként a budapesti bevezető utak akusztikája olyan, mintha egyszerre lenne autó- és motorverseny. És nem a zaj a gond. Elárulom, ha egy 600 köbcenti feletti sportmotort nyélgázon húzatnak végig egyesben, kettesben és hármasban, az nemigen megy 130-140 alatt. Erre mondják, hogy meglehetősen nyilvánvaló a gyorshajtás. Ilyet pár percenként hallani, ugyanez igaz az autókra is.

sebess%C3%A9g
Fotó: Budapesti Rendőr-főkapitányság / Police.hu

Egy derűs szombat délután az Andrássy úton rajtprogrammal nyomja GT-R lámpától lámpáig, és mit mondjak, nem veszi el ötvennél. Száznál sem. Mintha ez tök normális lenne. Pedig jesszusom, mi lesz, ha elüt egy egykerekező motorost? Vannak páran, akik épp az egykerekezés Guiness-rekordját akarják megdönteni. Belátom, a tököli reptéren nincs ennyi jó csaj, mint itt, az Andrássyn. Csak van egy rossz üzenete: megtehetsz bármit. És az üzenetet sokan fogják.

Nem a véletlen műve, hogy néha a pirosnál álló autóba részegen százhatvannal csapódik valaki, és két fiatal hal meg, ahogy az sem, hogy a bekokózott M Richárd olyan eszement sebességgel ütközik egy telezöldes kereszteződésben, hogy onnan is tepsiben visznek el két embert. Az sem a véletlen műve, ha egyszer kimerészkednek a traffijaikkal a rendőrök éjjel az utcára, ennyi durva gyorshajtót fognak. Máskor is ennyit fognának, ha kimennének. Egy darabig.

Nem vagyok a gyorshajtás-lobbi embere, az a duma meg nem igaz, amit a rendőrség skandál, amikor a VÉDA-milliárdokat meg kell magyarázni, hiszen ezek a kamerák tényleg csak a hülyéket, meg a helyismerettel nem rendelkezőket kapják el. A kamionosok körében Magyarország az a hely, ahol „felpattintják a mágnest”, vagyis a menetíró manipulálásával behozzák a késést. Mert bár 80-nal lenne szabad menniük autópályán, de a legendás VÉDA-rendszer nem veszi észre, hogy 90 alatt sosem nyomják. Ezek a kamionok 80-nal csak a falvakban mennek, és letolják azokat, akik hetvennel tartják fel őket. Hogy övbecsatolást, meg telefonálást is büntetnek a telepített kamerák? Ugyan már! De ezt a tézisemet persze azonnal visszavonom, ha valaki ezt megerősíti egy bünti-csekk fotójával.

Büntettek már meg VÉDA alatt:

Itt mifelénk is van VÉDA, az M5 kivezetőn. Ezért a 70 helyett 100-zal menő, lejárt forgalmis AMG-Mercisek kénytelenek kimenni a párhuzamos szervizútra, mert ott nincs VÉDA. Van biciklis, meg benzinkútról kihajtó néni, és itt már 50-nel kellene menni, de ki nem szarja le? Eltolja 100-zal ott is.

Rendszeresen gázolják halálra az útfelújítást végző pályamunkásokat, mi a reakció? Kikerülnek cuki gyerekrajzokkal a „légyszi, az én apukán is itt dolgozik, ne öld már meg te barom, aki azt hiszi, hogy férfiassági próba 60 helyett 120-szal menni a sávelhúzásnál.” (Lehet, hogy nem pont így fogalmaztak.) Nemrég jártam Csehországban, ott nincs ilyen tábla. Van helyette kamera az útfelújítás elején, meg a végén. Aztán egy ügyes gép kiszámolja, mennyi volt az átlagsebességed a 80-as korlátozásnál, és ha sok, jön a csekk. Mindenki nyolcvannal megy, nem is értem, miért.

Persze ott vannak a kampányszerű ellenőrzések, amivel a rendszeres munkát próbálják helyettesíteni a közlekedésiek. Például a kamionelőzés-ellenőrzés. Semennyire nem értek egyet ezzel az egész országra kiterjedő kamionos előzési tilalommal, mert ebből mi van:

- sehol sincs kint tiltó tábla, ahol tényleg veszélyes a kamionos előzés. Pedig vannak olyan Isten háta mögötti szakaszok, ahol senkit sem zavarna, ha előznek, a rendkívül informatív „Elindulás előtt: Útinform” táblákon pedig akár dinamikusan is szabályozhatnák, hogy mikor szabad előzni és mikor nem;

- a kezdeti bátortalankodás után a kamionosok rájöttek, hogy a rendőrök beleszarnak/nincs kedvük/kapacitásuk, ezért mindenhol előznek, a legváratlanabb pillanatokban. Ez viszont így rosszabb, mintha az egész tilalom nem lenne.

Amikor már így megy hat-hét éve, valakinek bekattan, hogy ezzel kellene kezdeni valamit. Kiadják a jelszót: EGÉSZNAPOS ELLENŐRZÉS! És hány darab szabálytalankodót fognak? Négyet. Az M7-esen. Esküszöm. Aztán egy jobb napon összejön tizenkettő. Én azért megkérdezném az adott megye rendőreitől, hogy srácok, mi volt a módszertan. Bekötött szemmel csináltátok?

Azt kell mondjam, illúzió, hogy kiteszünk 130-140 kamerát az országban, és ha ezeknek a 100 méteres körzetében rend van, az ország összes útjain is az lesz. A közlekedésrendészetet nem lehet teljesen automatizálni, jelen is kell lenni az utakon. Nem gigabüntetésekkel kell elkapni nagyon kevés autóst, hanem apró, pici összegű csekkekkel abba az irányba terelni a népet, hogy ugyan legalább valami távoli köze legyen a szabályokhoz annak, ami az utakon van.

Nem tudom, vidéken mi a helyzet, de Budapesten és környékén már szét kell nézni a zöld lámpánál is, annyian mennek át a piroson, a BKV-busztól a járókeretes néniig. Saccperkábé az autósok 40 százaléka soha nem indexel, tök igazságtalanul bántják a BMW-seket: annyira demokratizálódott a nem indexelés, hogy a suzukis átlagháziasszonyok sem jobbak. Soha senki meg nem kérdezi, hogy a Volánbusz-járat mi a fenéért előzi végig a sort az egyenesen menő sávban, hogy a sor elején aztán szabálytalanul elkanyarodjon; a leállósávon a baleseti helyszín mellett eltépőket; a saját füstjüktől nem látszó autókat, és még sorolhatnám: barátom, ezt hogy gondolod?

veda

Az emberek megérezték, hogy előbb lesz ötösük a lottón, mint hogy megbüntessék őket bármiért (kivéve a VÉDA alatti gyorshajtást), és egyre csak feszítik a húrt. Ennek meg is van a gyümölcse, mert amíg a válság miatt csökkent a forgalom, akkor ki lehetett adni a rendőrségi diadaljelentéseket, hogy lám-lám, a szigor meghozta eredményét, egyre kevesebb a baleset. Most viszont, hogy nő a forgalomsűrűség, vele együtt a halálos balesetek száma is.

És míg a rendőrség elképesztő erőket tud mozgósítani egy nulla színvonalú focimeccs biztosítására (amúgy rendkívül profin is csinálják), egyetlen jó ötlettel visszaszorították az autólopásokat (megkeresték, kik árulják a neten a lopott autók alkatrészeit), addig mintha a közlekedési területre nem maradna szufla.

Valójában még arra sincs, hogy amikor egy Hungária körút kaliberű útvonalon elromlik egy fontos lámpa csúcsidőben, két egymást keresztező, nagy forgalmú villamosvonallal és egy négysávos úttal, akkor oda kiszaladjon pár rendőr forgalmat irányítani, hogy ne álljon be a fél város. Érdekes, amikor egy huszadrangú politikust kell fuvarozni, akkor meg van.

Persze a focinál és a delegációknál nincs fontosabb, de már kezdenek olyanok lenni a viszonyok, hogy aki igyekszik viszonylag normálisan közlekedni, csak azt látja, hogy folyamatosan hátrányba és veszélyhelyzetbe kerül. Csoda, hogy egyre többen gondolják: ha neki is szabad, akkor kapjátok be, én is teszek a KRESZ-re. És egyre többen vagyunk az úton, egyre felpaprikázottabb, egyre frusztráltabb és egyre erőszakosabb mindenki, lassan már be lehetne emelni a KRESZ-be az erősebb kutya b.szik szabályt. Akkor legalább tudnánk, mihez tartsuk magunkat.

veda kozelrol

És amikor kiadják a a jelentést a gyorshajtó-fogásról, hogyhogy nincs senki a közlekedésrendészetnél, aki azt mondja: srácok, akkor most addig méricskélünk, amíg csak 100 km/óra alatti fogásaink lesznek péntek éjszakánként. Mert lássuk be: a 30 helyett a 40 km/óra csak százalékban kifejezve súlyos gyorshajtás, de azért a 120 feletti fogások extrém durva devianciának minősíthetők. Vagy tévednék?

Mindez nem az egyes rendőrök hibája, amit mostanában láthatunk az utakon, az a szervezet rossz működésének a jele. Eleve kizárnám, hogy ez valamiféle közérzetjavító intézkedés, mert ennyire rosszul már rég éreztem magamat a forgalomban. Nem tudom, mi az oka, de nem is érdekel, hogy lé nincs, ember nincs, vagy rossz a munkaszervezés. Csak jelzem: a végeredmény arra utal, hogy ez így nem működik.