Fóliával védik Budapest új buszait

2014.04.11. 14:00

A lenti közlemény címében szereplő antigraffiti védelem kissé nehezen értelmezhető, de örömteli hír, hogy megvédi a rongálóktól új buszait a BKK. Az eszköz valamiféle fólia, ami mindent bír: festéket, savat, hegyes tárgyat. Arról a százötven új buszról van szó, amelyek érkezését egy hete jelentette be a BKK, a technológia pedig ugyanaz, amit a tavaly jött Mercedes Citarókon már használtak. Azokon állítólag bevált.

Szinte észrevétlen antigrafiti védelem Budapest új buszjáratain


A vandálok már az első napon „tesztelték” a rendszert

 

Április közepétől állnak forgalomba a BKK új buszparkjának tagjai a legfontosabb agglomerációs vonalakon. A teljesen alacsonypadlós, klimatizált járművekről kevesen tudják, hogy egy kifejezetten a budapesti közlekedés számára kifejlesztett antigrafiti védelemmel is ellátták őket, ami megelőzi az üvegfelületek karcolása, savazása, festékszórása által okozott rendszeres, többmilliós károkat.

BKK antigrafiti.jpg

Április 4-én, pénteken adták át a BKK új, több mint 150 járműből álló modern autóbuszparkjának 61 legújabb tagját a Hősök terén, melyek április közepétől állnak forgalomba fontos agglomerációs volánalakon (Budakeszi, Budaörs, Diósd, Gyál, Halásztelek, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós és Törökbálint). Az új járművek esetében az Euro V és Euro VI károsanyag-kibocsátási normáknak való megfelelés nem okoz meglepetést, ahogy az akadálymentesített közlekedés lehetősége és az utasok kényelmét biztosító légkondicionáló rendszerek sem. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a járműparkot egy láthatatlan, ám annál fontosabb védelemmel is ellátták. A buszok ablakaira telepített antigrafiti fóliák védelmet nyújtanak nem csak a savval, festékkel való rongálás, de a vétlen vagy szándékos karcolás ellen is. Az egyszerűen lemosható védőréteg csökkenti azt a 20.000 Ft-tól akár 2.000.000 Ft-ig terjedő kárt, amit csupán egyetlen busz megrongálása okoz, és közvetett módon az adófizetők pénztárcáját terheli.

BKK antigrafiti3.jpg

Az antigrafiti megoldást, melyet a magyar tulajdonú Persecutor Kft. kifejezetten a budapesti buszok számára dolgozott ki, a 2013. május-júliusában átadott 150 darab Mercedes Citaro busz ablakain használták először. „Azóta bebizonyosodott, hogy a technológia kivallóan működik” – mondta el Váradi Tamás, a Persecutor Kft. portfólió menedzsere. „Ezt már az átadást követő első napon bizonyította a rendszer, amikor az egyik üvegfelületet megóvta a vandál karcolásoktól.” Sajnos azóta több alkalommal is szükség volt a védelemre, hogy a városi közlekedésben résztvevő új és komfortos buszok esztétikus és biztonságos gyári állapotukat megőrizzék. A Persecutor Kft. kimagasló rendszerintegrációs, energetikai és biztonságtechnikai megoldásairól közismert vállalat 1993. óta van jelen a piacon, és többek között ők tették itthon népszerűvé az épület- és gépjármű védőfóliákat.