Tekert vagy sem? Itt az igazolás!

2016.06.01. 12:08

Logikus lépést tett Magyarország egyik legnagyobb használt autós cége a Weltauto, az autópiaci csalások visszaszorítására. A cég, évente körülbelül hatezer, mindenféle márkájú és típusú használt autót ad el, amelyekhez mostantól nemcsak az általuk végzett műszaki átvizsgálás összesítését, de a korábbi kilométerszámláló-állások lekérdezésének eredményét is mellékelik.

Minden autóvásárláskor érdemes a lehető legtöbb információ birtokában dönteni, mert az eladó állításai hitelesebbek lehetnek, a vevőnek pedig kevésbé kell attól tartania, hogy széthajtott kocsit sóznak rá. Az óraállás csak egy információ, pusztán ez alapján nem lehet biztosan megtudni, hogy milyen állapotban van a kiszemelt jármű.

A lekérdezést bárki maga is elindíthatja a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának rendszerében, vagy ha letölti az Autoszkóp nevű ingyenes, mobiltelefonos alkalmazást. E két lehetőség használatához be kell menni egy okmányirodába, és regisztrálni a Magyarország.hu, elektronikus közigazgatási oldalon, amely szintén nem kerül pénzbe. Az alábbiakban változatlan formában közöljük a Weltauto közleményét. Reméljük hamarosan nemcsak kereskedők, de magáneladók is követik példájukat, hogy minél előbb kimenjen a divatból az autók kilométer-számlálójának manipulációjával elkövetett csalás.

A km óra nem pörög visszafelé

Budapest, 2016. június 1. - Használt autót vásárolni nagy felelősség. Ha nem vagyunk elég körültekintőek, akár az autónk értékét is meghaladó kiadások várhatnak ránk. Érdemes tehát megbízható helyen gépkocsit vennünk, ahol pontos képet kaphatunk a kiszemelt jármű állapotáról. A Das WeltAuto mostantól a 110 pontos átvizsgálás eredménye mellett hatósági nyilvántartásból származó igazolást is átad az autó múltjáról garanciális használt gépjárműveihez.

Örvendetes hír a legálisan működő használtautó kereskedők számára, hogy bárki által hozzáférhetővé váltak a közúti közlekedési járműnyilvántartásban szereplő adatok. Ezzel a lehetőséggel megismerhető például valamennyi magyar okmányokkal rendelkező autó műszaki vizsga vagy eredetiségvizsgálat során hivatalosan Magyarországon rögzített km óra állása. A km óra pörgetők csalásai nyomon követhetővé váltak, így most már nagyobb biztonsággal lehet választani a használt autók között.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a külföldről behozott autók km óra pörgetésének komoly gátja lenne, mert ezeknél a járműveknél továbbra sincs az országban hivatalos, 3. féltől származó igazolás a valós futásteljesítményről.

A Das Weltauto hálózat ezentúl minden garanciával kínált használt autójához díjmentesen biztosítja a hatósági nyilvántartás adatait, ezzel is segítve azt, hogy ez a lekérdezés minden használt autó adásvételekor rutinná váljon.

Vásárlás előtt igyekezzünk kideríteni a kinézett gépkocsi előéletét. Ebben segítségünkre lehet az autó szervizkönyve, amiben megjelennek az eddigi karbantartások, azaz a kocsi hazai vagy akár nemzetközi szervizmúltja. A szervizkönyv adatait sajnos könnyen meghamisítják, ezért érdemes egy állapotfelmérés keretében – a tulajdonos jelenlétében – lekérdeztetni a valós adatokat a márkaszervizben. Ezzel a valós futásteljesítményen és a korábbi sérüléseken kívül, az aktuális hibák is megállapíthatóak a műszaki átvizsgálást követően.

"Vásárlóként fontos, hogy az egyezkedés során körültekintőek legyünk, de arra is figyeljünk, hogy a szerződéskötést követően úgy tudjuk legjobban levédeni magunkat, ha a törvény szerint előírt állapot lapot is megkapjuk a kocsink mellé. Ebben ugyanis minden hibát és sérülést fel kell tüntetnie az eladónak, tehát elvileg nem veszünk zsákbamacskát, ráadásul a későbbi számonkérést is segíti egy ilyen lap, az elhallgatott probléma ugyanis jogos reklamációra ad okot" - tanácsolja Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.

Frank György azt is hozzátette, hogy a Das WeltAuto száztíz ponton vizsgálja át garanciális használt autóit, s ennek eredményét minden eladott autóhoz átnyújtják az értékesítők. Májustól már az állami nyilvántartásban elérhető, hiteles adatokat is lekéri minden autó esetében a cég, és díj nélkül a vásárlók rendelkezésére bocsátja, a piac sok más szereplőjével ellentétben, akik inkább titkolni igyekeznek az információkat, mint például a valós kilométeróra állást.