Nem alszik el azonnal az olajnyomás-lámpa

2007.06.29. 22:20
Túl vékony az olaj?

Kedves Autódoki!

Nekem egy 2006-os kia cerato 1.6 crdi autóm van .Most voltam 1 éves szervizen (11500km), ahol kicserélték a motorolajat és a szűrőt is (többek között).Azóta azt vettem észre ,hogy ha az autó több órát vagy ennél több időt áll , akkor az olajnyomás lámpa kb 3-4 mp múlva alszik el a motor beindulása után.Szerviz előtt ilyen nem volt , mindig azonnal elaludt.Agip extra hts 5w40 olaj került bele,előtte gyári volt benne.Jeleztem a szervizben ahol újra kicserélték a szűrőhöz tartozó összes tömitést (O gyűrű), de a jelenség megmaradt.Az olaj max jelzésnél van.A kérdésem az lenne,hogy mitől lehet ez, talán vékony az olaj?Károsodhat a motor?Cseréljem más gyártó olajára?

Köszönöm:

Peszt Lajos

Kedves Lajos!

Sok levelet kapok ezzel a problémával, de az általam használt egyik új céges autón is megfigyeltük ezt az első szerviz után. Pontos és biztos magyarázatot nem tudok rá, a lehetőségek között valóban a hígabb olaj a legvalószínűbb ok, de sajnos az is lehetséges, hogy valami másmilyen (neadjisten: utángyártott) olajszűrő került az autóba, amiben a visszafolyást gátló szelep nem olyan vagy nincs egyáltalán. Ez persze konstrukciófüggő, a Ceratót nem ismerem ilyen alaposan.

Valójában ha nem terheljük a motort addig, amíg az olajnyomás fel nem épül, nem okoz semmi közvetlen kárt, azonban a gyors körbeolajozás és olajnyomás felépülés a hosszú élettartam szempontjából fontos. Én megpróbálnék egy 10W40-es olajat, azt a pumpa hamarabb felkapja, hamarabb felépül a nyomás_noha sűrűsége lévén a kenési helyekre, főleg a vezérműtengelyhez esetleg lassabban jut el... Az sem mindegy, hogy 30 fokos vagy 5 fokos a külső hőmérséklet....ez is befolyásolja az olaj viszkozitását.

Üdvözlettel:

Autódoki