JTD vagy PDTDI motor

2007.07.20. 23:26
Melyik megbízhatóbb?

Kedves Autódoktor!

Autóvásárlás előtt állok, és egyaránt szóba jöhet az 1.9 JTD vagy a 2.0 PDTDI motor, mint meghajtás. Az lenne a kérdésem, hogy tapasztalatod szerint, melyik a tartósabb, illetve kevesebb karbantartást igénylő darab?

Köszönöm:

Cs.

Kedves Cs.!

Ebben nem tudok, és nem is szeretnék állást foglalni. Az biztos, hogy két autót csak úgy lehet(ne) megbízhatóság szempontjából összehasonlítani, ha azonos üzemi körülmények között használnánk őket. Ha egy sportosabb kocsit hasonlítunk egy családi autóhoz, akkor feltételezhetjük, hogy a sportosabb több pofont kapott az élettől, mint a nagyi bevásárlóautója, ami így tovább szolgál. Akkor jobb? Nem biztos.

A néphiedelem és a szóbeszéd a VW konszern motorjait jobbnak tartja, ennek aztán a mélyére nézhetnénk, hogy miért. A száraz adatok (teljesítmény, fogyasztás, stb.) pedig általában a JTD sportos motorok mellett szólnak.

Nehéz okosnak lenni. Annyi bizonyos, hogy ha karbantartják, és megfelelő időnként az előírt szervizeket végrehajtják, mindkét motortípus sokáig, több százezer km-t elfut.

Üdvözlettel:

Autódoktor