2015.02.18. 15:02

Tisztelt Autodoktor!

Az utóbbi időben újkorától nálunk lévő 60 KW-os 1.5 dCi Renault Scenicunk nagyon elkezdte fogyasztani az olajat. 170.000 km van az autóban, a turbója 5000 kilométerrel ezelőtt lett felújítva. Sokat hallani az ilyen motorok túlzott olajfogyasztásáról, de én azt gondolom hogy 500 km alatt a nivo max jelzésétől a minimumig elfogyasztani, na az mar durva. Nem igazan füstöl az autó, pláne nem kékesen. Van valami jellemző probléma ami ezeknél az autóknál olajfogyasztást okoz?

Üdv: Richard

Kedves Richard!

Az olajfogyasztás okozója a "nagy könyvben leírtak alapján" a turbófeltöltő, a hengerfejben levő szelepszár-szimeringek vagy a dugattyúgyűrűk körül keresendő, de mielőtt nagyon szétborítanák a motort érdemes ellenőrizni a kartergáz elvezetésére szolgáló rendszert. Ha itt dugulás lép fel és a kartergáz, illetve a forgattyúházban létrejövő nyomás nem távozhat a szívócső, vagy rosszabb esetben a motortér felé, akkor előfordulhat, hogy a nívópálcán át - azt kilőve, vagy a főtengely szimeringeken keresztül keres utat magának.

Legrosszabb esetben nem jut ki sehol, és jelentős mennyiségű olajfogyasztást okozhat. Ha a frissen leállított motor nívópálcájának kihúzása közben erős szisszenés hallatszik a nívópálca csövén keresztül, megvan a hiba - járó motornál megvan a veszélye, hogy egy nagy adagnyi olaj is kiszökell a szabadba a csövön keresztül, de ennek a Júingok' sem örülnének. A kartergáz lecsapatója télen az ott kicsapódott pára miatt lefagyhat, ez a fenti jelenség okozója lehet. Sajnos a felújított turbók nem minden esetben jelentenek hibamentes fődarabot, illetve a beszerelés körülményei is nagyon fontosak.

Érdemes a feltöltőt ellenőriztetni, valamint a turbó olaj-visszafolyó csövének teljes átjárhatóságáról meggyőződni. Ha valóban 170 000 km van a kocsiban, a turbó halála akár még várathatott is volna magára. Ha a felújított turbó ismét meghibásodott, a legfontosabb feladat a feltöltőt tönkretevő ok megszüntetése. A gyári olajcsere-ciklus pedig a tapasztalati javaslat szerint 15 000 kilométerben maximálandó.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu