Bejárassam az új autót?

2015.07.02. 08:49

Tisztelt Autódoktor!

Hamarosan egy új Dacia Logan MCV 1.2 LPG új tulajdonosa leszek. Milyen útmutatást tudna adni a motor bejáratásához? Egyes külföldi fórumokon azt javasolják, hogy az első 30 km-en max. 3-3500-as fordulatig erős gázadásokkal és motorfékezésekkel segítsük a tömítőgyűrűk megfelelő rögzülését. 1500 km-ig a fordulatszám állandó "ingáztatását" javasolják és az egyenletes haladás elkerülését hasonló okokból.

Javasolnak továbbá 30 km-nél és 1500 km-nél egy korai olajcserét. LPG-s pluszként még javasolják, hogy a bejáratás alatt inkább benzinüzemet használjunk csak, mert a benzin/levegő keverék koptató hatása erősebb, így a jó összekopást elősegíti. Önnek mi a véleménye a fentiekről, van-e egyéb tanácsa a bejáratással kapcsolatban?

Krisztián

Kedves Krisztián!

Szerintem töltse meg pendrive-ját kedvenc zenéivel, és irány a Balaton! A modern motorgyártás következtében nincs szükség az ősi 1310 TLX idejében szokásban levő bejáratáshoz.

Azért ne pörgesse a piros zónáig a motort, és a lakókocsit se az első úton húzza le a kempingig, de az autó normális használatra teljeskörűen alkalmas.

Ha a gyártó másként nem rendelkezik, az első megtett 5000km után egy olajcseréért nem lenne kár, de sokkal fontosabb dolog, hogy ne hagyja azt a gyűszűnyi olajtöltetet harmincezerig szenvedni a motorban. Javasolt a tizenötezres ciklus betartása. Tartalmas, kellemes, és vidám kilométereket kívánok az új masina kormánya mögött!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu